Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Príjmy riaditeľa Fordu vlani vzrástli, aj keď zisk firmy klesol

Výkonný riaditeľ Fordu Jim Hackett na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Vrátane príspevkov na dôchodok a iných výhod zarobil Jim Hackett vlani 17,7 milióna USD.

Detroit 15. marca (TASR) - Príjem generálneho riaditeľa americkej automobilky Ford Motor Jima Hacketta, v ktorom sú okrem mzdy zahrnuté aj odmeny a akcie, sa minulý rok zvýšil na 17,1 milióna USD (15,14 milióna eur) zo 16,3 milióna USD v predchádzajúcom roku. A to aj napriek tomu, že upravený zisk automobilky pred zdanením v roku 2018 klesol o 2,6 miliardy USD.

A vrátane príspevkov na dôchodok a iných výhod zarobil Hackett vlani až 17,7 milióna USD.

Hackett, ktorý sa postavil na čelo druhej najväčšej americkej automobilky v máji 2017, tak mal minulý rok 276-násobne vyšší príjem, ako bol priemerný plat všetkých zamestnancov spoločnosti Ford vo výške 64.316 USD.

Predseda predstavenstva Bill Ford zarobil za minulý rok 12,5 milióna USD a vrátane dôchodku a ďalších výhod sa jeho príjem vyšplhal na 13,8 milióna USD.

Ford zároveň oznámil, že jeho upravený zisk pred zdanením v roku 2018 klesol na 7 miliárd USD z 9,6 miliardy USD v roku 2017.

Americká automobilka pritom reštrukturalizuje svoje prevádzky na celom svete, vrátane európskych, v ktorých plánuje škrty, ako nedávno uviedla. A oznámila tiež alianciu pri výrobe komerčných vozidiel s nemeckým koncernom Volkswagen. Plánujú spolupracovať na vývoji elektrických a autonómnych vozidiel, aby ušetrili miliardy na nákladoch.

V januári Ford vykázal nižší prevádzkový zisk za 4. štvrťrok v dôsledku strát vo všetkých regiónoch sveta okrem Severnej Ameriky.

Hackett v e-maile zamestnancom 24. januára napísal, že spoločnosť neakceptuje minuloročné „priemerné“ výsledky a sústredí sa na zdvojnásobenie prevádzkového zisku. Neposkytol však žiadny časový rámec na dosiahnutie tohto cieľa.