Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Tesla znížila začiatočnú cenu svojich sedanov Model 3 v Číne

Generálny riaditeľ americkej firmy Tesla Elon Musk. Foto: TASR/AP

Predtým bola počiatočná cena Modelov 3 vyrobených v továrni spoločnosti Tesla v Šanghaji so štandardným dojazdom 271.550 CNY.

Peking 1. októbra (TASR) - Americký výrobca elektromobilov Tesla vo štvrtok znížil začiatočnú cenu svojich sedanov Model 3 v Číne o približne 8 % na 249.900 jüanov (32.347,21 eura) po zohľadnení čínskych dotácií na elektrické vozidlá. Uviedol to na svojej čínskej webovej stránke.

Predtým bola počiatočná cena Modelov 3 vyrobených v továrni spoločnosti Tesla v Šanghaji so štandardným dojazdom 271.550 CNY.

Nemenované zdroje uviedli, že štandardný Model 3 bude odteraz vybavený batériami, ktoré majú ako katódu fosforečnan lítno-železitý (LFP). Tie sú lacnejšie ako doterajšie s katódou z niklu, mangánu a kobaltu (NMC). Spoločnosť Tesla nezverejnila, aké batérie používa v lacnejšej verzii svojho sedanu.

Cena vozidiel Model 3 s dlhším dojazdom sa tiež znížila na 309.900 CNY z 344.050 CNY.

Tesla začala vlani v decembri dodávať na čínsky trh autá z továrne v Šanghaji, čo jej pomohlo ušetriť na nákladoch na prepravu a clá za dovážané modely.

Tesla v auguste predala v Číne, ktorá je najväčším automobilovým trhom na svete, viac ako 11.000 vozidiel, väčšinou Modelov 3.

Buduje tiež novú výrobnú kapacitu pre športové úžitkové vozidlá Model Y v Šanghaji a predpokladá sa, že ich začne dodávať od budúceho roka.

(1 EUR = 7,9720 CNY)