Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Toyota zníži investície do továrne v Mexiku o 30 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Toto rozhodnutie umožní automobilke vyrábať viac tzv. pick-upov, po ktorých je veľký dopyt na jej kľúčovom severoamerickom trhu.

Tokio/Washington 25. októbra (TASR) - Japonská automobilka Toyota Motor oznámila, že zníži investície do továrne v Mexiku o 30 % na 700 miliónov USD (595,19 milióna eur) a zredukuje aj jej plánovanú kapacitu na polovicu, teda na 100.000 vozidiel. Chce tak prispôsobiť svoje výrobné plány požiadavkám trhu.

Viceprezident spoločnosti Toyota Didier Leroy uviedol, že toto rozhodnutie umožní automobilke vyrábať viac tzv. pick-upov, po ktorých je veľký dopyt na jej kľúčovom severoamerickom trhu.

"Teraz môžeme vytvoriť centrum medzi Texasom, Kaliforniu a novou továrňou v Mexiku a na troch rôznych miestach budeme vyrábať modely Tundra a Tacoma, čo je najlepšie z hľadiska ponuky na severoamerickom trhu," uviedol.

Dodal, že zmena plánov, v rámci ktorých chcela automobilka pôvodne vybudovať v Mexiku závod za 1 miliardu USD, nemení jej dlhodobé záväzky v tejto krajine a v budúcnosti môže výrobnú kapacitu mexického závodu zvýšiť.

Zmena podľa neho nebola výsledkom obáv, že by Spojené štáty mohli odstúpiť od Severoamerickej dohody o voľnom obchode. Toyota sa len vrátila k "plánu racionalizácie výrobnej stratégie pre Severnú Ameriku" po dohode s Mazdou.

Tento rok v auguste totiž Toyota a Mazda oznámili, že spoločne postavia v USA továreň za 1,6 miliardy USD, v ktorej bude Toyota vyrábať model Corolla a presunie výrobu pick-upov Tacoma do Mexika.

"Nepresúvame výrobu spať do USA," povedal Leroy. "Len sme dostali možnosť vytvoriť novú továreň s Mazdou. Nehráme žiadne politické hry," dodal.

Americký prezident Donald Trump totiž pohrozil zavedením ciel na dovoz áut zo zahraničia a snaží sa prinútiť firmy, aby investovali do domácej výroby.