Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Uber hľadá nové možnosti pre vstup na nemecký trh

Sídlo spoločnosti Uber v San Franciscu. Foto: TASR/AP

Člen vedenia spoločnosti Barney Harford oznámil, že v júli sú naplánované rokovania so zástupcami spolkových krajín a miest.

San Francisco 19. mája (TASR) - Kontroverzná prepravná služba Uber plánuje nový pokus o vstup na nemecký trh. Člen vedenia spoločnosti Barney Harford oznámil, že v júli sú naplánované rokovania so zástupcami spolkových krajín a miest.

Uber v súčasnosti sprostredkúva taxíky a nájomné vozidlá s vodičom v Berlíne a Mníchove. Svojej najznámejšej služby, čiže prepravy ľudí súkromnými vozidlami, sa v Európe pre sériu prehraných právnych sporov vzdal.

Harford považuje Nemecko za obrovský trh a Uber by mohol mestám pomôcť podstatne rozšíriť prepravné možnosti, ako aj podporiť rozvoj ekologickej dopravy. "Na mnohých miestach je Uber považovaný za akýsi typ majáka pre inovácie. Pozitívne ekonomické dôsledky, ktoré máme na mestá a krajiny, sú veľmi citeľné," povedal Harford v rozhovore pre agentúru DPA.

Uber chce s nemeckými mestami uzatvoriť skutočné partnerstvá. Nepôjde len o požičiavanie vozidiel, ale aj ďalšie služby. V budúcnosti plánuje sprostredkúvať elektrické bicykle alebo letecké taxíky. "Prvý komerčný let leteckého taxíka s vertikálnym vzletom Uber Elevate by sme chceli vykonať do roka 2022," povedal Harford.

Zároveň zdôraznil, že Uber bude ešte veľa rokov odkázaný na ľudských vodičov. Autonómne vozidlá budú až o 10 až 15 rokov pripravené vo väčších počtoch prepravovať ľudí. Hoci Uber investuje do tejto technológie, vývoj ešte potrvá. V súčasnosti sú jeho autonómne vozidlá odstavené po nehode, pri ktorej zahynula chodkyňa. Prevádzka sa obnoví o niekoľko mesiacov, keď úrady zverejnia vyšetrovaciu správu.

Uber pod vedením spoluzakladateľa Travisa Kalanicka agresívne expandoval, pričom často porušoval platné pravidlá. Hoci firma vďaka tomu získala hodnotu až 70 miliárd USD (59,3 miliardy eur), zároveň sa dostala do konfliktov z taxislužbami a úradmi. Nespokojní investori napokon vytlačili Kalanicka z vedenia, najmä pre pracovné podmienky a firemnú kultúru. Nová šéfka Dara Khosrowshahiová sa teraz pokúša o nový začiatok založený na zodpovednej expanzii a umiernenom prístupe.