Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

VIDEO: V trnavskej automobilke budú vyrábať tretí model osobného auta

Na snímke nový model Peugeot 208 predstavili počas tlačovej konferencie automobilky PSA Peugeot Citroën Slovakia s témou Predstavenie projektov nového modelu auta a ďalších investícií pre Trnavu na nasledujúce obdobie, v Trnave 27. marca 2015. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Po nábehu novej výroby chce dosiahnuť v roku 2017 métu 360.000 áut.

Trnava 27. marca (TASR) – V trnavskej automobilke PSA Peugeot Citroën Slovakia budú približne o dva roky vyrábať tri modely osobných vozidiel. Terajšie Peugeot 208 a Citroën C3 Picasso doplní nový model osobného vozidla značky Citroën. Jeho predstavenie plánuje skupina na budúci rok, komerčný názov zostáva zatiaľ v utajení. Produkovať sa bude exkluzívne v Trnave. Oznámil to dnes v Trnave na stretnutí s novinármi generálny riaditeľ PSA Peugeot Citroën Slovakia Rémi Girardon.



Zdôraznil, že rozhodnutie koncernu umiestniť výrobu nového modelu práve v trnavskom výrobnom centre posilní jeho budúcu špecializáciu v produkcii modelov segmentu B Mainstream a potvrdí profiláciu Trnavy ako "výnimočného závodu" pre výrobu tohto segmentu.

Z celkovej investície viac ako 300 miliónov eur do nového modelu nasmeruje skupina PSA Peugeot Citroën okolo 80 miliónov eur do Trnavy. Pôjde o investície do moderných technológií predovšetkým v prevádzke zvarovňa. V industriálnej časti projektového tímu nového modelu pre Trnavu pracuje výhradne lokálny technický personál zo slovenskej automobilky.

Podľa Girardona je tendencia vytvoriť konkurencieschopný závod s perspektívou dlhodobej vyťaženosti. "Nová investícia je signálom, že sa skupina viac zakoreňuje v Trnave a na Slovensku," dodal hovorca trnavskej automobilky Peter Švec. Uviedol, že v danej súvislosti sa zatiaľ neplánuje zvyšovanie počtu zamestnancov, ale zamerajú sa na lepšiu vyťaženosť a vyváženosť jednotlivých pracovných zmien. Aktuálne v automobilke pracuje 3500 ľudí, v rámci produkcie má závod aj nevýrobné dni.

"Príchod úplne nového modelu má zároveň za cieľ výrazne prehĺbiť integráciu nových lokálnych dodávateľov predovšetkým zo Slovenska, prípadne okolitých krajín stredoeurópskeho regiónu a ich pritiahnutie bližšie k automobilke v Trnave," dodal Girardon.

Trnavská automobilka zároveň podľa informácií generálneho riaditeľa štartuje viacero modernizačných projektov s cieľom zvýšiť ešte v roku 2015 flexibilitu a výrobnú kapacitu závodu. V apríli v prevádzke montáž spustí moderný systém logistiky pod pomenovaním Full Kitting s celkovou investíciou 4,5 milióna eur.

"Od mája tohto roku sa po dôkladnej úprave pracovných postov a celkovej investícii 1,5 milióna eur začne zvyšovať aj výrobná kadencia automobilky z 57 na 60 vozidiel za hodinu, s čím v prevádzke montáž pribudne 15 nových pracovných miest," vyčíslil Girardon.

Spoločnosť PSA Peugeot Citroën Slovakia vyrobila v uplynulom roku 255.176 vozidiel, čo je novým rekordom v jej doterajšej histórii. Po nábehu novej výroby chce dosiahnuť v roku 2017 métu 360.000 áut.