Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Volkswagen Slovakia dnes vyrobil päťmiliónte vozidlo

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Stal sa ním biely Volkswagen Touareg, ktorý poputuje zákazníkovi do Austrálie. Volkswagen Touareg sa v Bratislave sériovo vyrába od roku 2002.

Bratislava 15. júna (TASR) - Z výrobnej linky bratislavského závodu Volkswagen Slovakia (VW SK) zišlo dnes päťmiliónte vozidlo. Stal sa ním biely Volkswagen Touareg, ktorý poputuje zákazníkovi do Austrálie.

Volkswagen Touareg sa v Bratislave sériovo vyrába od roku 2002. Príprava výroby vozidiel kategórie SUV bola vtedy najväčším investičným projektom v histórii spoločnosti. Z tohto dôvodu vyrástla v závode úplne nová montážna hala, karosáreň aj unikátna lanovka.

Za svoje 26-ročné pôsobenie na Slovensku zaznamenal VW SK viaceré míľniky. V decembri 1991 boli v bratislavskom závode zhotovené prvé dve vozidlá Volkswagen Passat. Sériová výroba za bránami VW SK sa rozbehla vo februári 1992, v tom roku zišlo z linky aj tisíce vozidlo. Métu stotisíc vyrobených automobilov dosiahla spoločnosť v roku 1998, miliónová hranica padla o päť rokov neskôr. Patrí k najväčším zamestnávateľom, exportérom i investorom v krajine. Zamestnáva 12.300 ľudí. Vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, Seat Mii, Škoda Citigo a karosérie Porsche Cayenne. Okrem vozidiel produkuje prevodovky, komponenty pre prevodovky, podvozky a motory, ako aj zariadenia používané pri výrobe vozidiel.

TASR informovala spoločnosť Volkswagen Slovakia.





pe mia