Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Výroba áut v Česku prelamuje rekordy

Škoda Citigo Foto: TASR/Martin Baumann

Prvý rekord české automobilky pokorili už v novembri, keď aj napriek dňu voľna z dôvodu štátneho sviatku vyrobili najviac áut za jediný mesiac v histórii.

Praha 20. decembra (TASR) - Český automobilový priemysel expanduje a ročná výroba mieri k novému rekordu.

Prvý rekord české automobilky pokorili už v novembri, keď aj napriek dňu voľna z dôvodu štátneho sviatku vyrobili najviac áut za jediný mesiac v histórii. Pomohol k tomu predovšetkým nábeh výroby modelu Škoda Kodiaq, ale aj oživená výroba v kopřivnickej Tatre. Už teraz je isté, že celková tohtoročná produkcia českých automobiliek prekoná vlaňajších 1,25 milióna vyrobených motorových vozidiel.

V novembri sa v Česku vyprodukovalo 128.000 áut, teda 4266 vozidiel denne. Za prvých 11 mesiacov produkcia stúpla o 8,7 % na rekordných 1,25 milióna vozidiel. Automobilový priemysel tak naďalej ťahá českú ekonomiku.

Rast zaznamenali všetky tri automobilky vyrábajúce osobné autá v Česku: o viac než desatinu sa zvýšila produkcia Škody Auto, čo je spôsobené hlavne výrazným rozšírením závodu v Kvasinách, kde sa začal vyrábať Seat Ateca a Škoda KodiaQ. Hyundai zvýšil výrobu o 6 %, TPCA o necelé 3 %.

Výrobu ťahá predovšetkým export, silný je však aj domáci dopyt. Export medziročne výrazne vzrástol u všetkých troch automobiliek, najviac u Škody Auto.