Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Výroba áut v ČR vlani vzrástla na rekordných 1,35 milióna

Na snímke Škoda Superb Foto: TASR/Henrich Mišovič

Výroba áut sa v roku 2016 zvýšila o osem percent. Znížila sa len výroba motocyklov a autobusov.

Praha 17. januára (TASR) - Český automobilový priemysel zaznamenal vlani ďalší historický rekord. Výroba sa v roku 2016 zvýšila o 8 %. České automobilky vlani celkovo vyrobili 1,35 milióna motorových vozidiel. Znížila sa len výroba motocyklov a autobusov.

Údaje dnes zverejnilo české Združenie automobilového priemyslu (AutoSAP). Automobilky podľa štatistík rástli približne dvakrát rýchlejšie než celý český priemysel. "Bol to historicky najlepší rok," uviedol šéf AutoSAP Bohdan Wojnar.

Vlaňajší rast podporili všetky tri české automobilky vyrábajúce osobné autá, takmer 57 % pripadlo na Škodu Auto, ktorej výroba v českých závodoch v roku 2016 stúpla o vyše 12 %. Rekord vlani zaznamenal nošovický Hyundai a mierny rast o 0,7 % zaznamenala aj kolínska spoločnosť TPCA. Tá vyrobila približne 220.000 vozidiel a stále výrazne zaostáva za pôvodne plánovanou kapacitou 300-tisíc áut ročne.

Podľa Wojnara tento rok neporastie produkcia českých automobiliek tak rýchlo ako vlani. "S rastom počítame, ale určite nebude tak silný," uviedol Wojnar. Automobilky okrem očakávaného spomalenia expanzie trhov v mnohých prípadoch bojujú s kapacitnými problémami. "Dostávame sa k stropu výrobných možností," pripustil Wojnar. Rekordné výsledky zaznamenali pravdepodobne aj dodávatelia, ich údaje však AutoSAP ešte nemá k dispozícii.

Ako predáva Škoda autá na Slovensku


Automobilka Škoda vlani na slovenský trh umiestnila 17.571 automobilov v kategórii M1. To znamená najlepší predajný výsledok za posledných 8 rokov a medziročný rast vyše 6 %. Trhový podiel značky dosiahol v minulom roku takmer 20 %.

Pozíciu najpredávanejšieho vozidla obhájila Škoda Fabia, pre ktorú sa v roku 2016 rozhodlo až 5381 záujemcov. Druhým najžiadanejším modelom celého trhu bola Škoda Octavia s počtom 4938, čo znamená medziročný nárast o 11,02 %.

V strednej triede dominoval model Škoda Superb, ktorého predaj v minulom roku rástol na úrovni viac ako 100 %. Veľké očakávania má automobilka v tomto roku aj od modelu Škoda Kodiaq v segmente SUV.

TASR informoval Roman Rajtár zo Škoda Auto Slovensko.