Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Autobusové nástupište v Považskej Bystrici zrekonštruujú do konca júna

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Rekonštrukcia prebieha na troch termináloch na autobusovom nástupišti, dva sa úplne zrušili.

Považská Bystrica 7. januára (TASR) – Do polovice tohto roka bude mať Považská Bystrica zrekonštruované autobusové nástupište. Mestská dopravná spoločnosť (MDS) začala s rekonštrukciou na jeseň, celkové náklady dosiahnu asi 1,7 milióna eur.

Ako informovala hovorkyňa mesta Považská Bystrica Iveta Kováčiková, MDS získala na projekt zvýšenia atraktivity a konkurencieschopnosti verejnej osobnej dopravy v meste 1,5 milióna eur z eurofondov, nenávratný finančný príspevok schválilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky.

"Mesto je 34-percentný vlastník Mestskej dopravnej spoločnosti, a tak je v našom záujme, aby všetky investície, ktoré sa robia, boli čo najefektívnejšie a v prospech obyvateľov mesta, ktorí využívajú hromadnú dopravu. Sme radi, že sa podarilo získať financie z eurofondov, ktoré vieme preinvestovať nielen priamo na autobusovej stanici, ale aj oproti železničnej stanici. Práve tu vznikne terminál, ktorý bude slúžiť pre prímestskú dopravu. Ľudia by vďaka nemu mali získať komplexné informácie o príchodoch a odchodoch nielen autobusov, ale aj vlakov a ich vzájomnom napojení. Určite sa tým zvýši komfort cestujúcich," vysvetlil primátor Považskej Bystrice Karol Janas.

Rekonštrukcia prebieha na troch termináloch na autobusovom nástupišti, dva sa úplne zrušili. Na ich mieste vznikne parkovisko pre autobusy aj osobné automobily. Prechod z hlavnej budovy k trom terminálom bude krytý, aby mali ľudia zabezpečený vyšší komfort. Súčasťou autobusovej stanice sa stane aj zakladač pre bicykle.

"Najhrubšie práce sú za nami a už by sa to malo len zlepšovať. Niektoré veci počkajú do jari, kedy budeme klásť asfalt, medzičasom sa urobia nástupné ostrovčeky, ich prepojenie a nadkrytie. Úplné dokončenie prác je naplánované do konca júna. Najdôležitejšou pri rekonštrukcii je určite zmena, ktorá s ňou príde. Autobusové nástupište bolo nielen morálne, ale aj fyzicky zastarané," uviedol Vladimír Podoliak, spolumajiteľ MDS.

Po ukončení prác sa vytvorí asi 120 nových parkovacích miest, ktoré budú slúžiť návštevníkom mestských športovísk. "Tým, ako stúpa počet automobilov, máme veľký nedostatok parkovacích plôch v meste. Nielen pri bytových domoch, ale aj v okolí športovísk. Či už sa hrá futbal, hokejbal alebo hokej, je tu veľký problém zaparkovať. Tým, že sa dva ostrovčeky na autobusovej stanici zrušili, rozšírili sa práve parkovacie plochy, ktoré budú slúžiť aj návštevníkom športovísk a podujatí v tejto časti mesta," doplnil Janas.