Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Automobilka Ford investuje v Mexiku 2,5 miliardy USD

Logo americkej automobilky Ford. Foto: TASR/AP

Americká automobilka Ford pripravuje v Mexiku výstavbu dvoch nových závodov, do ktorých plánuje investovať hlavnú časť z balíka v hodnote 2,5 miliardy USD (2,31 miliardy eur).

Mexico City 18. apríla (TASR) - Americká automobilka Ford pripravuje v Mexiku výstavbu dvoch nových závodov, do ktorých plánuje investovať hlavnú časť z balíka v hodnote 2,5 miliardy USD (2,31 miliardy eur). Informovala o tom agentúra DPA.

Automobilka oznámila, že časť financií poputuje do výstavby nového závodu na výrobu motorov v štáte Chihuahua na severe Mexika, kde okrem toho investuje aj do rozšírenia už existujúcej motorárne. Ďalšie investície plánuje Ford na výstavbu závodu na výrobu prevodoviek v stredomexickom štáte Guanajuato.

Americká spoločnosť dodala, že investície by mali vytvoriť okolo 3800 nových pracovných miest. Motory a prevodovky plánuje firma vyvážať na ďalšie trhy Severnej Ameriky, ďalej do Ázie, Južnej Ameriky, ako aj do Európy, uviedol v súvislosti s výstavbou nových závodov prezident Fordu pre americké trhy Joe Hinrichs.

Oznámenie Fordu predstavuje v krátkom čase ďalšiu významnú investíciu do mexickej ekonomiky. V stredu 15. apríla japonská Toyota uviedla, že v Mexiku investuje okolo 1 miliardy USD. Ako informovala agentúra Reuters, prvý závod Toyoty na výrobu osobných áut v Mexiku bude stáť v štáte Guanajuato, pričom ročná výrobná kapacita by mala dosiahnuť 200.000 áut. Zamestnať by sa tam malo okolo 2000 ľudí.

Mexiko je v súčasnosti siedmym najväčším výrobcom áut na svete. Práve vďaka novým investíciám by sa do roku 2020 chcelo dostať do svetovej päťky.

(1 EUR = 1,0814 USD)