Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

V automobilke Kia sa do duálneho vzdelávania zapojí 24 študentov

Na snímke riaditeľ Obchodnej a priemyselnej komory v Žiline Ján Mišura (vľavo) odovzdáva vedúcemu oddelenia vzdelávania a tréningov spoločnosti Kia Motors Slovakia Branislavovi Hadárovi certifikát o splnení podmienok zapojenia sa do systému duálneho vzdelávania. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Riaditeľ Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory v Žiline dnes odovzdal predstaviteľom automobilky certifikát o splnení podmienok zapojenia sa do systému duálneho vzdelávania.

Gbeľany 4. februára (TASR) – Spoločnosť Kia Motors Slovakia sa v spolupráci so Strednou odbornou školou (SOŠ) strojníckou v Kysuckom Novom Meste zapojí od školského roka 2016/2017 do systému duálneho vzdelávania. V priestoroch Vzdelávacieho strediska Gbeľany dnes predstavitelia automobilky podpísali dohodu o vzdelávaní s riaditeľom SOŠ strojníckej Ondrejom Holienčíkom.

Štúdium v odboroch Mechanik špecialista automobilovej výroby a Programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení podľa vedúceho oddelenia vzdelávania a tréningov spoločnosti Kia Motors Slovakia Branislava Hadára môže absolvovať celkovo 24 študentov. "V školskom roku 2016/2017 budeme mať 12 žiakov programátorov obrábacích a zváracích strojov a zariadení, čo je maturitný študijný odbor a 12 študentov učebného oboru mechanik špecialista automobilovej výroby. Od prvého ročníka bude pri študijných odboroch minimálne 50 percent praxe u nás a 60 percent pri učebných odboroch, teória bude v SOŠ strojníckej v Kysuckom Novom Meste," povedal Hadár.

Zdôraznil, že najdôležitejším bonusom je garantované pracovné miesto hneď po ukončení školy. "Študenti počas štúdia získajú odmenu za produktívnu prácu, podnikové štipendium, príspevok na stravu, pracovné oblečenie, zabezpečenie pracovných pomôcok, zdravotnej prehliadky a autobusovú dopravu zdarma. Zapojenie sa do systému duálneho vzdelávania je logickým vyústením dlhodobej snahy našej spoločnosti o prepojenie teórie s praxou a vytvorením takých podmienok, aby každý absolvent našiel uplatnenie na pracovnom trhu," dodal vedúci oddelenia vzdelávania a tréningov spoločnosti Kia Motors Slovakia.

Zapojenie SOŠ strojníckej v Kysuckom Novom Meste do duálneho systému vzdelávania je podľa Holienčíka prirodzeným pokračovaním doterajšej spolupráce so spoločnosťami v žilinskom regióne. "Spoluprácu s Kiou sme začali už od roku 2006, keď firma rozbiehala výrobu a potrebovala školiť zamestnancov. Poskytli sme im know-how a pedagógovia chodili školiť do školiaceho strediska prvých zamestnancov. A postupne sme rozvíjali spoluprácu tým, že aj naši žiaci chodievali na odborný výcvik v končiacich ročníkoch. Postupne sme v školiacom stredisku robili aj záverečné skúšky pre trojročný odbor alebo praktickú časť maturitných skúšok. A ďalší míľnik je duálny systém vzdelávania v dvoch odboroch," podotkol Holienčík.

Riaditeľ Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) v Žiline Ján Mišura dnes odovzdal predstaviteľom automobilky certifikát o splnení podmienok zapojenia sa do systému duálneho vzdelávania. "Sme radi, že Kia Motors Slovakia splnila podmienky na certifikovanie duálneho vzdelávania na sedem odborov a certifikát je platný symbolicky na sedem rokov. Vidíme v tom konečne rozbeh podpory odborného vzdelávania, ktoré sme tu mali a teraz sa muselo modifikovať na nové trhové podmienky," uviedol Mišura.