Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Automobilka Kia môže dostať vládnu pomoc takmer 30 miliónov eur

Na archívnej snímke výrobná hala automobilky Kia Slovakia v obci Teplička nad Váhom (okres Žilina). Foto: TASR - Daniel Stehlík

Kia plánuje upraviť a rozšíriť existujúcu výrobnú linku o nové stroje, prístroje a zariadenia.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Spoločnosť Kia Slovakia môže dostať vládnu investičnú pomoc vo výške 29,95 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov. Cieľom zámeru je rozšírenie kapacity existujúcej prevádzkarne priemyselnej výroby zameranej na výrobu automobilov. Vyplýva to z návrhu, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

"V rámci realizácie investičného zámeru prijímateľ počíta s vynaložením oprávnených nákladov investičných v hodnote 107,901 milióna eur v období rokov 2024 až 2028. V priamej súvislosti s investičným zámerom prijímateľ neplánuje vytvoriť nové pracovné miesta. Má však povinnosť zachovať 3510 existujúcich pracovných miest," uvádza sa v návrhu.

Kia plánuje upraviť a rozšíriť existujúcu výrobnú linku o nové stroje, prístroje a zariadenia. "Prijímateľovi bola v minulosti poskytnutá investičná pomoc v rôznych formách v celkovej hodnote 233,094 milióna eur. Investičnou pomocou bol podporený vznik 3328 nových pracovných miest," dodalo MH.

Predložený materiál má podľa MH pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy a vplyvy v oblasti zamestnanosti v regióne. Má pozitívny aj negatívny vplyv na podnikateľské prostredie a negatívny vplyv na životné prostredie.