Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Automobilka Kia ťažšie obsadzuje najmä odborné pozície

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Automobilka aktívne spolupracuje s úradmi práce viacerými formami.

Teplička nad Váhom 23. januára (TASR) – Spoločnosť Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom v súčasnosti ťažšie obsadzuje najmä odborné pozície operátorov na obsluhu CNC strojov a robotov, elektrotechnikov na údržbu strojov a zariadení, lakovníkov, nástrojárov či operátorov lisu. Pre TASR to povedal hovorca spoločnosti Jozef Bačé.

Automobilka podľa neho aktívne spolupracuje s úradmi práce viacerými formami. "Personalisti sa pravidelne zúčastňujú na celoslovenskej burze práce v Nitre. Na lokálnej úrovni participujú na burzách práce v okresných mestách v okolí našej spoločnosti. Zároveň nám v prípade potreby miestne úrady práce organizujú výberové konania priamo v ich priestoroch. Ďalšou formou spolupráce je vyhľadávanie uchádzačov o zamestnanie cez konkrétny internetový portál, ako aj inzercia voľných pracovných miest prostredníctvom informačných kanálov úradov práce," povedal Bačé.

Zdôraznil, že po nástupe do pracovného pomeru nie je zvýhodňovaná žiadna skupina zamestnancov. "Všetci zamestnanci majú rovnaké podmienky. Zamestnávame ľudí z celého Žilinského kraja. Na ich zvoz v súčasnosti využívame 32 priamych diaľkových klimatizovaných autobusov, ktoré okrem Liptovského Mikuláša a Trstenej štartujú napríklad aj z Turčianskych Teplíc, Považskej Bystrice, Skalitého či Makova. Najviac zamestnancov pochádza z okresov Žilina, Martin a Čadca," uviedol hovorca kórejskej automobilky.

Doplnil, že v školskom roku 2016/2017 plánuje Kia Motors Slovakia prijať v rámci nového systému duálneho vzdelávania prvých 24 študentov v odboroch Mechanik špecialista automobilovej výroby a Programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení. "Spoluprácu začíname so Strednou odbornou školou (SOŠ) strojníckou z Kysuckého Nového Mesta a v budúcnosti ju plánujeme rozšíriť aj na ďalšie školy v rámci celého Žilinského kraja," dodal Bačé.

Odbornú školskú prax v Tepličke nad Váhom aktuálne v školskom roku 2015/2016 absolvuje 72 študentov, pričom približne polovica z nich bude v júni 2016 končiť štúdium. "V prípade záujmu o trvalé zamestnanie im vyjdeme v ústrety tak, ako po minulé roky ostatným absolventom odbornej praxe. Zároveň máme do štipendijného program zaradených 10 stredoškolských a vysokoškolských študentov, ktorí po ukončení štúdia začnú v našej spoločnosti pracovať na trvalý pracovný pomer," uzatvoril Bačé.