Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Automobilka Kia využíva na výrobu áut a motorov aj 530 robotov

Na snímke montážna hala Foto: TASR/Erika Ďurčová

Kia Motors Slovakia je prvý výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe.

Teplička nad Váhom 13. augusta (TASR) – Na výrobe automobilov a motorov v spoločnosti Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom sa vo výrobných halách lisovne, zvarovne, lakovne, montáže a dvoch motorárňach podieľa okrem 3800 zamestnancov aj 530 robotov.

Hovorca spoločnosti Jozef Bačé pripomenul, že Kia v súčasnosti vyrába modelový rad Kia cee’d (v troch karosárskych prevedeniach), Kia Sportage a Kia Venga. "Zváracie procesy sú stopercentne automatizované a využívame pri nich viac ako 360 robotov. V tejto hale realizujeme bodové zváranie, zváranie v ochrannej atmosfére CO2 a argónu. Vďaka implementácii tzv. GBL (Global Body Line) systému je výroba vo zvarovni zároveň veľmi flexibilná. Prostredníctvom uvedeného systému závod v súčasnosti zvára až päť rôznych karosérií na tej istej linke," doplnil hovorca automobilky.

Ďalších 80 lakovacích a tmeliacich robotov sa nachádza v lakovni, kde karosériu v predúprave očistia, opláchnu a odmastia. "Následne je na povrch karosérie elektrochemicky aplikovaný organický povlak, ktorý zabezpečuje zvýšenú odolnosť karosérie voči korózii. Špeciálnym prvkom tohto procesu je rotačno-ponorný dopravníkový systém. Karoséria auta sa počas tohto procesu nielen ponára, ale aj rotuje o 360 stupňov. Rotačno-ponorný systém tak pomáha výrazne zlepšiť celkovú kvalitu procesov predúprav a zvyšuje sa tým odolnosť pred koróziou. Lakovňa využíva plnú automatizáciu pre vonkajšie nanášanie farieb a laku. Roboty sa používajú tiež aj na nanášanie tmelu na podvozkové a interiérové časti karosérie," uviedol Bačé.

Automatizácia podľa neho prenikla aj do činností súvisiacich s finalizáciou automobilov. Napriek tomu, že väčšinu operácií v montážnej hale v súčasnosti zabezpečujú operátori manuálne. "Jednou z takýchto operácií je aj automatizované osadenie prístrojovej dosky do karosérie vozidla. Táto stanica je automatizovaná najmä z dôvodu pomerne vysokej hmotnosti prístrojových dosiek. Robot prístrojovú dosku umiestni na predurčené miesto, zatiaľ čo operátori utiahnu skrutky a zapoja potrebné konektory. Ďalšou čiastočne automatizovanou operáciou je montáž modulov prednej a zadnej nápravy, ktorá je známa aj pod názvom podvozkový sobáš. Plne automatizovanou operáciou je i montáž predných a zadných okien, ktoré inštalujú roboty," dodal hovorca automobilky.

Kia Motors Slovakia v 1. polroku 2016 vyrobila 177.900 automobilov, čo predstavuje 4,7-% medziročný nárast v porovnaní s prvým polrokom 2015. Výroba motorov vzrástla o 11 % a do konca júna 2016 dosiahla viac ako 318.000 kusov. Najvyrábanejším automobilom v závode Kia Motors Slovakia je v súčasnosti štvrtá generácia modelu Sportage. "Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka tvorila jeho produkcia až 64 % z celkového objemu vyrobených vozidiel. Modelová rada cee’d dosiahla 28 % a Kia Venga 8-% podiel," uviedol Bačé.

Kia Motors Slovakia je prvý výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá, spustili v decembri 2006. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 2,428 milióna vozidiel.