Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Automobilka Opel po zatvorení bochumského závodu čelí žalobám

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Žaloby na pracovnom súde sa zvyčajne končia dohodou o vyrovnaní a individuálne vyrokovanými podmienkami o ňom.

Bochum/Rüsselsheim 26. januára (TASR) - Po zatvorení bochumského závodu Opela, ku ktorému došlo koncom vlaňajška, sa dostala automobilka do súdnych sporov s niektorými zamestnancami. Informuje o tom DPA.

Vedenie automobilky Opel, ktorá je dcérou amerického General Motors, informovalo, že 39 pracovníkov zatvoreného závodu, ktorí nepodpísali dohodu o ukončení pracovného pomeru, alebo súhlasili s preradením na iné pracovné miesto, dostali dnes formálnu výpoveď.

Predseda bochumskej závodnej rady Murat Yaman uviedol, že ide o predbežnú výpoveď, ktorej cieľom je dosiahnuť zmenu zmluvných podmienok. Opatrenie znamená, že zamestnanci môžu odísť pracovať do závodu Opelu v Rüsselsheime alebo v Eisenachu v prípade, ak sú tam miesta pre ich kvalifikáciu. Ak tam budú voľné a odmietnu ich, po skončení výpovednej lehoty, prídu o zamestnanie.

Bochumská závodná rada oznámila, že s predbežnou výpoveďou nesúhlasí a "všetkými právnymi a politickými prostriedkami" sa postaví na stranu pracovníkov. Yaman dodal, že nemá prehľad o tom, koľko zamestnancov bochumského závodu by chcelo nastúpiť na vhodné miesta v iných kapacitách Opela a koľko sa ich chce súdiť.

Žaloby na pracovnom súde sa zvyčajne končia dohodou o vyrovnaní a individuálne vyrokovanými podmienkami o ňom.

Väčšina z 3000 pracovníkov Opelu sa rozhodla pre sociálnu zmluvu, pre začlenenie do transferovej spoločnosti na dva roky a pre odstupné priemerne 125.000 eur na pracovníka.