Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Automobilka Tatra dodá Iránu 40 áut Phoenix

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ďalším novým teritóriom pre tatrovky sa nedávno stal Egypt.

Praha 30. januára (TASR) - Irán s 80 miliónmi obyvateľov je po zrušení sankcií považovaný za jeden z najsľubnejších automobilových trhov. Podľa analytikov môže miestny dopyt veľmi rýchlo vzrásť až o 50 %. To si uvedomuje aj kopřivnická Tatra Trucks, ktorá pred týždňom vyrokovala v Iráne dodávku 40 civilných vozidiel Phoenix pre ťažobné firmy a hasičov. Pre server E15.cz to povedal nový generálny riaditeľ automobilky Martin Bednarz.

Podľa Bednarza je to len začiatok. "Verím, že v tomto teritóriu získame ďalšie objednávky," povedal. Dominantní iránski výrobcovia vozidiel - Iran Khodro a SAIPA - pred uvalením sankcií spolupracovali najmä s francúzskymi automobilkami. Reštrikcie spôsobili, že v posledných štyroch rokoch Irán stratil prístup k novým technológiám. A práve po nich je v krajine teraz mimoriadny dopyt.

Ďalším novým teritóriom pre tatrovky sa nedávno stal Egypt. "Tatra sa tam vracia po dvoch desaťročiach. Čakáme už len na zálohové platby, aby sme mohli začať vyrábať. Pôjde o stovky podvozkov 4 x 4 pre egyptský obranný priemysel, z čoho tento rok dodáme minimálne 150. Kontrakt naplánovaný až do roku 2018 má hodnotu desiatok miliónov eur," dodal Bednarz. Najviac zákazníkov má Tatra v Česku, na Slovensku, v Saudskej Arábii, Indii, Rusku a Malajzii. Výraznejšie by sa chcela presadiť najmä v Európe.

Ešte v roku 2013 hrozila firme nesolventnosť. Teraz má najhoršie za sebou. Už v roku 2014, keď predala 850 vozidiel, vykázala zisk takmer 400 miliónov Kč (14,8 milióna eur).

Minulý rok predala takmer 900 áut a plán na tento rok je 1300 vozidiel. Po období prepúšťania pred dvoma rokmi, ktoré viedlo k zvýšeniu produktivity práce, Tatra naberá nových zamestnancov. V 1. kvartáli tohto roka chce prijať 130 ľudí.