Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Automobilky investujú viac do vývoja technológií ako do tovární

Ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Šestnásť najväčších koncernov v tomto roku ohlásilo investície v hodnote takmer 15 miliárd eur, čo je približne o dve tretiny menej než vlani.

Mníchov 29. septembra (TASR) - Automobilové koncerny investujú menej peňazí do nových tovární. Šestnásť najväčších koncernov v tomto roku ohlásilo investície v hodnote takmer 15 miliárd eur, čo je približne o dve tretiny menej než vlani. S odvolaním sa na štúdiu konzultačnej spoločnosti Ernst & Young o tom informovala agentúra DPA.

Po nákladnej modernizácii výrobných kapacít v posledných rokoch je tento sektor pripravený na očakávaný mierny rast globálneho predaja vozidiel. Ernst & Young v nadchádzajúcom období očakáva investície predovšetkým do prepojených a autonómnych vozidiel, elektromobilov a nových podnikateľských modelov.

Veľké automobilové koncerny od roka 2010 investovali v Nemecku 23 miliárd eur a vytvorili 17.500 pracovných miest, v Číne 25 miliárd eur a v USA takmer 29 miliárd eur. V tomto roku sú USA najväčším investičným cieľom, po nich nasledujú Maďarsko, Mexiko a Nemecko.

Ernst & Young vo svojej štúdii analyzoval investície automobiliek Volkswagen, BMW, Daimler, Toyota, GM, Ford, Fiat Chrysler, Peugeot-Citröen, Renault, Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Suzuki, Hyundai a Kia.