Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Volkswagen zaplatí americkému štátu New Jersey 69 miliónov dolárov

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Generálna prokuratúra v New Jersey a nemecká automobilka potvrdili, že spor urovnali. Podľa zástupcov štátu firme pôvodne hrozila pokuta až vyše 1,2 miliardy USD.

Washington 15. novembra (TASR) - Nemecká automobilka Volkswagen zaplatí americkému štátu New Jersey 69 miliónov USD (58,75 milióna eur) s cieľom urovnať žaloby, ktoré sa týkajú zavádzania pri emisných testoch. Dohoda v štáte New Jersey znamená pre automobilku vyriešenie jedného z posledných veľkých právnych sporov, ktoré firme v USA hrozia.

Generálna prokuratúra v New Jersey a nemecká automobilka potvrdili, že spor urovnali. Podľa zástupcov štátu firme pôvodne hrozila pokuta až vyše 1,2 miliardy USD.

Do dnešných dní sa VW v USA dohodol, že na riešenie svojho emisného problému v krajine vyčlení do 25 miliárd USD. Táto suma je určená na riešenie kompenzácií pre majiteľov aférou dotknutých vozidiel, platby pre úrady v oblasti životného prostredia, ďalej dotknuté štáty a predajcov áut VW.

"Dohoda Volkswagenu so štátom New Jersey rieši jeden z najväčších zostávajúcich právnych problémov, ktorý sa týka dieselových áut a emisií v USA," uviedla hovorkyňa VW Jeannine Ginivanová. Ako dodala, je to ďalší významný krok pre firmu a jej akcionárov.

Emisná kauza VW vypukla v septembri 2015, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) obvinila nemeckú automobilku, že do státisícov vozidiel s naftovým motorom nainštalovala softvér, ktorý umožňuje maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Firma neskôr priznala, že po svete jazdí zhruba 11 miliónov áut s takýmto softvérom, z nich väčšina v Európe.