Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Auxt skončil ako šéf NDS pre jeho konanie tesne pred zmenou ministra

Na snímke generálny riaditeľ NDS Róbert Auxt počas štatutárneho kontrolného dňa stavieb „Diaľnica D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka“ a „D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala“ 21. júna 2016. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Auxt bol nominantom bývalého ministra dopravy Brecelyho (#Sieť), ktorého v stredu 31. augusta nahradil vo funkcii Érsek.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Nový minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) odvolal šéfa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Róberta Auxta pre jeho konanie tesne pred zmenou ministra, odôvodnilo ministerstvo dopravy.



"Akékoľvek zazmluvňovanie štátu tesne pred zmenou vedenia ministerstva, navyše bez akéhokoľvek jeho informovania, je pre ministra Árpáda Érseka (Most-Híd) neprijateľné," zdôraznili pre TASR z odboru komunikácie ministerstva. Diaľničná spoločnosť totiž 25. augusta oznámila, že podpísala zmluvu na výstavbu úseku diaľnice D1 z Budimíra po Bidovce za 197,44 milióna eur.

"Bývalý generálny riaditeľ NDS Róbert Auxt dostal varovanie za svoje kroky vo forme symbolickej 'žltej karty' už od predošlého ministra Romana Brecelyho," doplnil komunikačný odbor ministerstva. Stalo sa tak v polovici augusta a dôvodom bola zmluva NDS s firmou zapletenou do kauzy kompa - Process Management.

Personálne zmeny v spoločnostiach v gescii ministerstva sú pritom podľa odboru komunikácie ministerstva prirodzenou súčasťou výmeny vedenia rezortu. "Voľné miesta budú obsadzované na základe výsledkov riadnych výberových konaní," doplnilo ministerstvo. Vedením NDS bol aktuálne až do riadneho výberového konania poverený Juraj Valent.

Auxt bol nominantom bývalého ministra dopravy Brecelyho (#Sieť), ktorého v stredu 31. augusta nahradil vo funkcii Érsek. Zmeny v koalícii priniesol odchod pätice poslancov zo #Siete a ich vstup do klubu Mosta-Híd. Strana tak preberá vládne posty, v ktorých má #Sieť svojich nominantov. Okrem jedného ministerského kresla nahradia aj posty štátnych tajomníkov, ktoré pripadali pôvodne #Sieti.