Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Až 66 % Slovákov neočakáva žiadne zmeny v životnej úrovni

Kupecká ulica v centre Nitry sa vo štvrtok 11. júna 2015 zmenila na Kníhkupeckú. Ulička na pešej zóne patrila celé popoludnie spisovateľom, ilustrátorom, kníhkupcom a hlavne knihám a čitateľom. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nadácia PARTNERS a agentúra Focus sa v prieskume, ktorý dnes prezentovali v Bratislave, pozreli bližšie na vzťah Slovákov k peniazom.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Peniaze a životná úroveň sú jednou z najdiskutovanejších tém u Slovákov. A aj keď väčšina tvrdí, že majú k peniazom pozitívny vzťah a vo svojich financiách sa dobre orientujú, prieskumy poukazujú na rezervy v hospodárení.

Nadácia PARTNERS a agentúra Focus sa v prieskume, ktorý dnes prezentovali v Bratislave, pozreli bližšie na vzťah Slovákov k peniazom. Najčastejšou obavou spojenou s peniazmi sú pokazené vzťahy s rodinou a známymi, frustrácia z nedostatku, ale aj nedostatočné vzdelanie v oblasti financií.

Podľa prieskumu takmer polovica opýtaných - 48 %, má k svojej životnej úrovni neutrálny postoj. Tvrdia, že ich životná úroveň nie je ani dobrá, ani zlá. Viac než tretina - 38 %, je so svojou životnou úrovňou spokojná a hodnotí ju ako dobrú. Naproti tomu 15 % sa na svoju životnú úroveň sťažuje.

Pri otázke, či si myslia, že sa ich životná úroveň domácnosti zmení v priebehu jedného roka až 66 % opýtaných neočakáva žiadne zmeny, 19 % očakáva zlepšenie a 10 % naopak zhoršenie.

"Životná úroveň Slovákov sa naozaj zvyšuje, čo dokazujú aj porovnania z prieskumov za posledné roky. Postupne rastú reálne mzdy, úspory v bankách, ale aj spotreba obyvateľov. Okrem iného aj súčasné extrémne vysoké rasty úverov svedčia o tom, že ľudia majú do budúcnosti pozitívne očakávania, že sa im ich situácia minimálne nezmení a budú schopní aj v najbližších rokoch splácať svoje záväzky vyplývajúce z úverov," uviedol Maroš Ovčarik z Finančného kompasu.