Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Až 90 % sporiteľov si myslí, že druhý pilier potrebuje ústavnú ochranu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Celkovo sa do prieskumu agentúry Focus zapojilo 401 ľudí, ktorí si sporia v druhom pilieri.

Bratislava 10. februára (TASR) - Druhý dôchodkový pilier by mal byť chránený ústavným zákonom. Presvedčených je o tom 90 % sporiteľov, ktorí sa zúčastnili na prieskume agentúry Focus. Celkovo sa do neho zapojilo 401 ľudí, ktorí si sporia v druhom pilieri.

"Je to silný odkaz politikom. Druhý pilier by mal byť chránený a mal by sa tak vyhýbať častým zmenám," skonštatoval na utorkovej (9.2.) diskusii Inštitútu sporenia a investovania riaditeľ prieskumnej agentúry Martin Slosiarik.

Zároveň doplnil, že v súčasnosti "nestojí voči sebe druhý a prvý pilier ako niečo konfliktné". Prieskum totiž ukázal, že ľudia druhý pilier vnímajú ako spôsob zabezpečenia sa do budúcnosti, ako doplnok k dôchodku, ale aj ako spôsob rozloženia rizika.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že sporitelia majú dostatočné informácie o možnosti dobrovoľného príspevku do druhého piliera. "Približne 50 % ľudí tvrdí, že má informáciu o možnosti dobrovoľného príspevku. Aj keď sme toto číslo namerali, ja som voči nemu skeptický, lebo takéto typy otázok do istej miery generejú spoločenskú želateľnosť odpovede," doplnil Slosiarik.

Z hľadiska najlepšieho času, kedy vstúpiť do druhého piliera, 64 % sporiteľov uviedlo, že pri nástupe do prvého zamestnania. "Sporitelia sa edukujú a uvedomujú si, že do druhého piliera je vhodné vstúpiť pri nejakých životných štartoch. Či už pri prvej práci, alebo tým životným štartom môžeme myslieť narodenie prvého dieťaťa," priblížil Slosiarik.

Ako ďalej vyplýva z prieskumu, 55 % respondentov uviedlo, že má málo informácií o samotnom dôchodkovom systéme. "Len 28 % hovorí, že má dostatok informácií. Je tu veľmi veľký priestor na komunikáciu, či edukáciu," skonštatoval Slosiarik.

O finančnom zabezpečení na dôchodok by pritom mal podľa respondentov informovať najmä štát, a to prostredníctvom Sociálnej poisťovne a rezortu práce. "Celkovo až 60 % ľudí tvrdí, že toto by mali byť tie dva najpreferovanejšie zdroje, ktoré sa týkajú informovania o dôchodkoch," dodal Slosiarik. Na druhom mieste skončili dôchodkové správcovské spoločnosti, ktoré by mali ľudí informovať a na treťom mieste sú zamestnávatelia a personalisti.