Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Obavy zo spomaľovania rastu Číny oslabili ázijské burzy

Foto: TASR/AP

K zhoršeniu nálady na ázijských trhoch prispel aj fakt, že Čína napriek spomaľovaniu tempa rastu nechystá rozsiahlejšie stimuly.

Tokio 22. septembra (TASR) - Obavy týkajúce sa ochladzovania čínskej ekonomiky mali dnes vplyv na náladu na ázijských burzách, ktoré oslabili.

Trh tiež negatívne prijal vyhlásenia čínskeho ministra financií Lou Ťi-weja, že vláda neprijme výraznejšie stimuly. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Investori boli dnes opatrní, čakajú totiž na utorkové (23. 9.) makroekonomické údaje z Číny. Kľúčový tokijský index Nikkei 225 dnes stratil 0,7 % a uzavrel na úrovni 16.205 bodov. Širší index Topix stagnoval na úrovni 1300 bodov. Index MSCI pre ázijsko-pacifický región klesol o 0,8 %. Juhokórejský index Kospi dnes oslabil o 0,7 % a hongkonská burza o 1,25 %.

Obchodníci počítajú s tým, že index nákupných manažérov (PMI), ktorý bude zverejnený v utorok, ukáže pokles aktivity v čínskom priemysle. To by potvrdilo slabšie údaje z druhej najväčšej svetovej ekonomiky z uplynulých týždňov, uviedol expert banky Barclays Mitul Kotecha v Singapure.

Ďalším negatívnym faktorom bola piatková stagnácia na americkom akciovom trhu, a to aj napriek rekordnej prvotnej ponuke čínskeho online predajcu Alibaba.

K zhoršeniu nálady na ázijských trhoch prispel aj fakt, že Čína napriek spomaľovaniu tempa rastu nechystá rozsiahlejšie stimuly. Čínsky minister financií Lou Ťi-wej uviedol, že vláda chce stabilizovať rast prostredníctvom cielených opatrení, ako sú daňové úľavy pre malé a stredné firmy a reformy štátneho sektora.