Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ázia by mala mať podľa šéfky MMF väčšiu úlohu v globálnej ekonomike

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová Foto: TASR/AP Photo

Ázijskí politici by mali naďalej svojou menovou politikou pomáhať hospodárstvu, zároveň by mali využívať fiškálnu politiku a ďalšie opatrenia na podporu jeho rastu a ochranu finančnej stability.

Naí Dillí 13. marca (TASR) - Ázia by mala prevziať väčšiu úlohu v globálnej ekonomike, ktorá by odrážala rastúci vplyv tohto kontinentu. Uviedla to generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardová. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Ázijskí politici by mali naďalej svojou menovou politikou pomáhať hospodárstvu, zároveň by mali využívať fiškálnu politiku a ďalšie opatrenia na podporu jeho rastu a ochranu finančnej stability, povedala v prejave počas návštevy v Indii.

Zavedenie štrukturálnych reforiem je kľúčom k zvýšeniu konkurencieschopnosti, hospodárskeho rastu aj tvorby pracovných miest, vyhlásila Lagardová, podľa ktorej je Ázia "najdynamickejším regiónom sveta". Podieľa sa totiž 40 % na výkone globálnej ekonomiky aj napriek spomaľovaniu čínskeho hospodárstva, ktoré však stále rastie oveľa rýchlejšie ako iné veľké ekonomiky.

Podľa Lagardovej Ázia dnes ovplyvňuje svet viac než v kedykoľvek v minulosti, ale zároveň vývoj vo svete má veľký vplyv na jej situáciu. Pripomenula, že v uplynulých desaťročiach došlo k prudkému rozvoju ázijských štátov a mnohé z nich sa stali ekonomickými mocnosťami. Ich nové postavenie si však vyžaduje, aby reagovali na vývoj a problémy vo svete, vrátane vývoja na globálnych trhoch.

Lagardová zároveň vyzvala konkrétne ázijské štáty, aby podnikli špecifické kroky. Číne odporučila, aby zlepšila rozdeľovanie toku úverov a pomohla vybalansovať ekonomiku tak, aby jej hlavným motorom neboli investície financované z pôžičiek, teda dlhov.

Japonsko by zas malo zreformovať pracovný trh a spôsob riadenia korporácií a liberalizovať trh s produktmi. India potrebuje zlepšiť efektívnosť produktového trhu, povzbudiť súkromné investície a posilniť infraštruktúru.

Šéfka MMF poukázala tiež na fakt, že aj napriek vysokému tempu hospodárskeho rastu Ázie sa rozdiely v príjmoch v tomto regióne od roku 1990 ešte prehĺbili. Lepší prístup k zdravotnej starostlivosti a finančným službám je podľa nej "kľúčom k odomknutiu obrovského potenciálu tohto regiónu, ktorý má 4,4 miliardy obyvateľov".

Odporučila preto politikom v Ázii, aby sa sústredili na zavedenie progresívnejších daní, výdavky na sociálnu sféru a odstránenie bariér, ktorým čelia ženy na kontinente, a tiež na budovanie infraštruktúry, zvlášť v oblasti dodávok elektriny a vody.