Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ázijské akciové indexy a euro klesajú v reakcii na vývoj v Grécku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vláda v Aténach sa rozhodla zaviesť kapitálové kontroly a zatvoriť banky v snahe odvrátiť kolaps finančného systému.

Tokio 29. júna (TASR) - Ázijské akciové trhy dnes klesli v reakcii na zhoršenie dlhovej krízy v Grécku a jej vplyv na globálnu ekonomiku. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Japonský akciový index Nikkei 225 Stock Average sa počas dnešného ranného obchodovania znížil o 2,14 %, čínsky Shanghai Composite sa prepadol o 3,75 % a hongkonský Hang Seng klesol o 2,68 %.

Aj juhokórejský index Kospi klesol o 1,4 % a singapurský Straits Times Index sa znížil o 1,3 %.

Spoločná európska mena dnes oslabila už o takmer 2 % v reakcii na vývoj v Grécku, ktoré smeruje k vyhláseniu platobnej neschopnosti.

Vláda v Aténach sa rozhodla zaviesť kapitálové kontroly a zatvoriť banky v snahe odvrátiť kolaps finančného systému.

Vývoj dlhovej krízy v Grécku a reakcia ázijských akciových trhov už vyvolali poplach v japonskej centrálnej banke (Bank of Japan, BoJ), tvrdí nemenovaný zdroj oboznámený so situáciou. Podľa jeho informácií, ak sa otrasy na globálnych trhoch zhoršia a stúpne aj riziko, že poškodia japonský bankový systém, BoJ ponúkne bankám v krajine masívne krátkodobé úvery na preklenutie krízového obdobia, aby upokojila investorov.

Podobné kroky podnikli banky aj počas globálnych otrasov na finančných trhoch, ktoré vyvolal pád americkej banky Lehman Brothers v roku 2008 a v prípade Japonska aj ničivé zemetrasenie v marci 2011.