Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

AZZZ: V novom zákone treba najmä spresniť, čo je štrajk a čo nie

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zásadný problém má asociácia najmä s ústavnou ochranou práva na štrajk v prípade akcií, ktoré sú síce označované za štrajkové, no nenapĺňajú všetky znaky štrajku.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Predstavitelia slovenských zamestnávateľov chcú dosiahnuť kompromis v rámci novely zákona o kolektívnom vyjednávaní najmä pri otázke reprezentatívnosti. Takisto je dôležité vymedziť, ktoré akcie zamestnancov môžu byť označené za štrajk a môžu tak požívať náležitú právnu ochranu.

"Treba do toho vniesť istý poriadok, aby bolo jasné, kedy a za akých podmienok sa dá štrajkovať," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR.

Zásadný problém má asociácia najmä s ústavnou ochranou práva na štrajk v prípade akcií, ktoré sú síce označované za štrajkové, no nenapĺňajú všetky znaky štrajku. Ako príklad uviedol Machunka rôzne okupačné akcie, kedy zamestnanci bránia vstupu do budovy spoločnosti vlastníkom firmy. "Aby sme zaviedli poriadok do toho, čo je štrajk, to je podľa nás dôležité," skonštatoval Machunka a dodal, že jasné pravidlá by v tomto prípade mali byť dôležité aj pre predstaviteľov odborárskych združení.

Podľa prezidenta Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Jozefa Kollára je kolektívna zmluva predovšetkým nástrojom na posilnenie práv zamestnancov a ich ochranu. Dôvodom je fakt, že zamestnanec je vždy slabším článkom v pomere ku zamestnávateľovi. "Je to z dôvodu pracovných podmienok, ktoré sa dohadujú v kolektívnej zmluve, z dôvodu sociálneho programu, ktorý sa dohaduje, z dôvodu bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a vždy na záver aj z dôvodu mzdového vývoja," zdôraznil Kollár.