Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

B. Coeuré: Získať si dôveru trhov nebude pre Grécko jednoduchá úloha

Socha Alexandra Veľkého v pozadí gréckych vlajok, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Grécko 20. augusta oficiálne vystúpilo z tretieho a posledného záchranného programu. Pre krajinu sa tak skončilo 8-ročné obdobie financovania pomocou úverov od medzinárodných veriteľov.

Atény 5. septembra (TASR) - Po opustení záchranného programu čaká Grécko ďalšia náročná úloha, a to získať si dôveru finančných trhov. Uviedol to člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Benoit Coeuré.

Grécko 20. augusta oficiálne vystúpilo z tretieho a posledného záchranného programu. Pre krajinu sa tak skončilo 8-ročné obdobie financovania pomocou úverov od medzinárodných veriteľov. Podľa ECB však ukončenie záchranného programu neznamená vyriešenie problémov, ale iba míľnik na dlhej ceste k zotaveniu ekonomiky.

"Úloha získať si dôveru trhov sa teraz v plnej miere presunula na plecia gréckej vlády. A nečakajte, že získanie si dôvery investorov bude ľahšie ako v prípade inštitúcií," povedal Coeuré v rozhovore pre stredajšie vydanie gréckeho denníka Kathimerini, ktoré zverejnila agentúra Reuters.

Zároveň dodal, že pre grécky bankový sektor by úlohou číslo jeden malo byť zníženie objemu zlých úverov. Ten patrí k najväčším záťažiam gréckych bánk. Objem zlých úverov v gréckych bankách dosiahol ku koncu minulého roka 95,7 miliardy eur, čo predstavuje 43,1 % z celkového objemu úverov.

"Z nášho pohľadu je zredukovanie objemu zlých úverov jednoznačne najdôležitejšou úlohou. Iba silnejšie a zdravšie banky sú schopné vytvoriť potrebný základ na zvýšenie objemu poskytovaných pôžičiek, ktorý podporí rast ekonomiky," dodal Coeuré.