Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

B. JOHNSON: Náklady Británie na prístup k trhu EÚ musia by rozumné

Primátor Londýna Boris Johnson na TK v Londýne 18.júla 2011 po odstúpení šéfa Scotland Yardu Sira Paula Stephensona a jeho zástupcu Johna Yatesa v dôsledku aféry s odpočúvaním telefónov novinármi bulváru News of the World a podplácaním policajtov. Primátor Johnson sa dostal takisto pod paľbu kritiky za to, že v minulom roku odmietal obavy z odpočúvania ako politicky motivované nezmysly Foto: TASR/AP

Británia by nemala po brexite platiť "príliš vysokú" sumu za možnosť obchodovania s Európskou úniou, povedal to dnes britský minister zahraničných vecí Boris Johnson.

Londýn 4. decembra (TASR) - Británia by nemala po brexite platiť "príliš vysokú" sumu za možnosť obchodovania s Európskou úniou. Uviedol to dnes britský minister zahraničných vecí Boris Johnson, ktorý tak reagoval na najnovšie diskusie o tom, či by Londýn mal platiť Bruselu za prístup na únijný trh.

Johnson v relácii BBC Andrew Marr Show uviedol, že otázka, či by Británia mala vôbec niečo platiť, je iba "púhou špekuláciou," ak by ale k tomu došlo, tak akékoľvek platby musia byť "rozumné".

Rokovania o podmienkach odchodu Británie z Európskej únie sa začnú až po tom, ako britská vláda aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy. Tým sa spustí dvojročný proces rokovaní s Bruselom. Podľa britskej premiérky Theresy Mayovej by sa tak malo stať do konca marca.

V súvislosti s nedávnym vyhlásením ministra pre brexit Davida Davisa, že za prístup k trhu Európskej únie by Británia mohla platiť, Johnson uviedol, že pred samotným začatím rozhovorov sa do detailov púšťať nechce. Navyše, britská vláda zvažuje viaceré možné alternatívy.

Nevylúčil ale, že Británia by mohla ďalej prispievať do niektorých programov Európskej únie, Londýn však chce mať kontrolu nad vlastnými peniazmi a nemieni do budúcnosti nalievať do Bruselu obrovské sumy. Čo sa týka programov, ide najmä o také, ako program výmeny študentov Erasmus, alebo program na podporu vedy, výskumu a inovácií Horizont 2020.