Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

B. OBAMA: Globalizácia zlepšila životy miliárd ľudí

Americký prezident Barack Obama. Foto: TASR/AP

USA a EÚ aktuálne rokujú o takzvanom Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve. Budúcnosť dohody je však neistá.

Rím 18. októbra (TASR) - Globalizácia, predovšetkým vo forme voľného obchodu, zlepšila životy "miliárd ľudí", uviedol dnes americký prezident Barack Obama na obranu dohody o voľnom obchode medzi USA a Európskou úniou (EÚ). Informovala o tom agentúra DPA.

USA a EÚ aktuálne rokujú o takzvanom Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP). Budúcnosť dohody je však neistá. Obaja kandidáti na prezidenta USA Hillary Clintonová aj Donald Trump sú voči nej rezervovaní. A verejná mienka v mnohých štátoch EÚ je naladená nepriateľsky proti dohode.

"TTIP nezníži štandardy. Naopak, zvýši štandardy týkajúce sa práv zamestnancov a spotrebiteľov, ochrany životného prostredia a zabezpečí otvorenú a voľnú internetovú sieť, čo je kľúčovým prvkom našich digitálnych ekonomík," uviedol Obama pre taliansky denník La Repubblica.

"Pre všetky tieto dôvody sa USA budú naďalej snažiť dokončiť rokovania o TTIP, čo bude vyžadovať politickú vôľu všetkých krajín," dodal americký prezident.

Protekcionizmus podľa neho oslabuje ekonomiky. "Naša globálna integrovaná ekonomika, vrátane obchodu, pomohla zlepšiť životy miliárd ľudí po celom svete. Extrémna chudoba sa prudko znížila."

Na oboch stranách Atlantiku vznikajú antiglobalizačné hnutia. Obama priznal, že je potrebné prostredníctvom regulácie a politík inklúzie zaistiť rovnomernejšie rozdelenie výhod globalizácie.