Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Babiš predstavil návrh rozpočtu,ráta s rastom dôchodkov,platov i dávok

Andrej Babiš, archívne foto. Foto: TASR/AP

Štátnym zamestnancom sa mzdy zvýšia od júla vďaka úspore na štátnom dlhu.

Praha 22. mája (TASR) - Za pravdepodobne svoje posledné vystúpenie v pozícii českého ministra financií označil Andrej Babiš predstavenie návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Ten počíta s deficitom vo výške 50 miliárd Kč (1,89 miliardy eur).

Babiš okrem toho vyznačil priority rozpočtu na ďalšie obdobie. Väčšina z nich sa týka rastu platov štátnych zamestnancov, ktorí si polepšia ešte tento rok. Mzdy sa im zvýšia od júla vďaka úspore na štátnom dlhu. "Ide najmä o platy v sociálnych službách, tie sú katastrofálne. Chceme ich zvýšiť o 24 %. Po plošnom navýšení pre štátnych zamestnancov by to bolo ďalších 10 % navyše," uviedol.

Ďalšími prioritami rozpočtu je zvýšenie dôchodkov o 501 Kč, čo štátnu pokladnicu vyjde na 21,6 miliardy Kč. Rozpočet počíta okrem toho aj so zvyšovaním výdavkov na dávky nemocenského poistenia. Budúci rok by si mala o 5,4 miliardy Kč polepšiť armáda, čím sa výdavky na obranu vyšplhajú na 1,13 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Vzrastú aj platby za štátnych poistencov, výskum a vývoj alebo podpora športu," dodal Babiš.

Ten však čelí kritike za to, že v čase hospodárskeho rastu navrhuje schodkový rozpočet, namiesto toho, aby presadzoval vyrovnané financovanie. Podľa Babiša sú však problémom európske peniaze. Ako povedal, dokiaľ nie je známe záväzné číslo, koľko rezorty na dotácie vydajú, nie je možné prísť s vyrovnaným rozpočtom.

Andrej Babiš by mal ministerstvo opustiť každým dňom, čaká sa len na jeho odvolanie prezidentom a vymenovanie Ivana Pilného. Súčasný minister končí pre vládnu krízu, ktorú spôsobili jeho kauzy korunových dlhopisov a zverejnených nahrávok, ktoré naznačujú, že Babiš mohol ovplyvňovať svoje médiá.