Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Babišovi analytici hlásia rekord, vlani zhabali 5,5 miliardy Kč

Český minister financií a predseda hnutia ANO Andrej Babiš Foto: TASR/Michal Svítok

Minister Babiš zdôraznil, že prostriedky, ktoré jeho tím odčerpal, nie sú žiadnymi virtuálnymi číslami, ale reálnymi peniazmi, ktoré zamierili do štátneho rozpočtu.

Praha 11. marca (TASR) - Analytický útvar českého ministerstva financií (FAÚ) v minulom roku zaistil z podvodných transakcií rekordných 5,54 miliardy korún (204,74 milióna eur). Objem zhabaných prostriedkov spojených s korupciou, praním špinavých peňazí, daňovými podvodmi či financovaním terorizmu tak bol o takmer 360 miliónov Kč vyšší ako za predošlé dva roky dohromady. Uviedol to dnes internetový portál spravodajskej televíznej stanice ČT24.

"Útvar vykazuje trvalé zlepšovanie vo všetkých oblastiach svojej činnosti, vrátane úspešnosti pri odhaľovaní karuselových podvodov či množstva zaistených peňazí," uviedol minister financií Andrej Babiš.

Analytici ministerstva v roku 2015 prijali 2963 oznámení o podozrivých obchodoch, vo viac ako 500 prípadoch podali trestné oznámenie a v prípade takmer 300 trestných oznámení peniaze zablokovali; to predstavuje 12-% nárast oproti roku 2014.

Minister Babiš zdôraznil, že prostriedky, ktoré jeho tím odčerpal, nie sú žiadnymi virtuálnymi číslami, ale reálnymi peniazmi, ktoré zamierili do štátneho rozpočtu. Len podvodníkom s daňou z pridanej hodnoty (DPH) sa podľa neho podarilo exekučne zhabať 980 miliónov Kč.

FAÚ pri odhaľovaní a vyšetrovaní podvodov napomáha úzka spolupráca s Finančnou správou, Colnou správou a políciou. "Osobitné poďakovanie patrí tiež pracovníkom z bánk, ktorí spolu s FAÚ tvoria základný kameň fungovania systému boja proti praniu špinavých peňazí v ČR," upozornil riaditeľ útvaru Libor Kazda.