Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Posielanie balíkov by malo byť lacnejšie, pošta bude meniť ceny

Ilustračná snímka Foto: TASR - Andrej Galica

V prípade schválenia regulátorom by mala byť nová tarifa účinná od 1. októbra 2016.

Bratislava 26. júla (TASR) - Slovenská pošta (SP) v rámci navrhovanej úpravy cien plánuje znížiť ceny svojho balíkového portfólia. Pri vybraných typoch balíkov cena klesne o 20 centov. Priemerné zníženie cien balíkových produktov je približne o 4 % s tým, že niektoré produkty zlacnejú o viac ako 7 %. Informovala o tom dnes hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková.

SP chce podľa nej výraznejšie podporiť elektronizáciu podaja zásielok, zavádza nové elektronické produkty a rozširuje možnosti podaja zapísaných zásielok cez ePodací hárok pre doporučené, poistené listy a úradné zásielky. Zároveň zavádza možnosť úhrady platby poštových poukazov do sumy 1500 eur platobnou kartou všetkých bánk na Slovensku.

"Treba zdôrazniť, že pri doporučených listoch, poistených listoch a úradných zásielkach, ktoré podajú klienti cez elektronický podací hárok, ostáva suma nezmenená, s výnimkou úradných zásielok do 1 kg a 2 kg," priblížil generálny riaditeľ Slovenskej pošty Róbert Gálik

V súčasnosti prebieha medzirezortné pripomienkové konania o úprave cien niektorých základných poštových služieb a dvoch typov poštového poukazu - na účet a poukaz ekonomický. V prípade schválenia regulátorom by mala byť nová tarifa účinná od 1. októbra 2016.

Úprava cien sa dotkne aj podaja listových zásielok, kde pošta podľa Dorčákovej dlhodobo zaznamenáva pokles v dôsledku zníženého podaja zásielok, najmä listov 1. a 2. triedy, reklamných adresovaných zásielok a poštových poukazov. Medziročne ide o pokles na úrovni v priemere o približne 7 %, za posledných sedem rokov predstavuje spolu 36 %. Tento trend spôsobuje významný nárast jednotkových cien, pričom suma za podaj niektorých druhov listových zásielok nepokrýva ani skutočné náklady na túto službu, upozornila hovorkyňa.

"Podľa analýzy sociálnych vplyvov bude mať úprava cien len minimálny dosah na občanov, v prepočte na jedného obyvateľa pôjde o sumu 0,037 eura mesačne," vyčíslila Dorčáková. Zároveň pripomenula, že ceny listov nižších váhových kategórií boli naposledy zvyšované k 1. januáru 2013.

Pri listoch 2. triedy, najvyužívanejšom produkte Slovenskej pošty, je cena v porovnaní s okolitými štátmi podľa hovorkyne druhá najnižšia. Napríklad v Rakúsku predstavuje 0,68 eura, v Poľsku 0,56 eura, v Maďarsku 0,47 eura v porovnaní s navrhovanou cenou na Slovensku 0,50 eura. V Českej republike zvýšili ceny od 1. júla 2016 na úroveň 0,59 eura.