Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

ŠTÚDIA: Bangkok je najnavštevovanejším mestom na svete

Muž medituje na lavičke pri jazere v Lumphini Park v Bankoku v Thajsku. Foto: TASR AP

Vyplýva to zo štúdie Global Destination Cities Index 2016 spoločnosti Mastercard. V prvej 20 svetových miest sa ocitli aj Praha a Viedeň.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Na čele rebríčka mestských destinácií podľa počtu prenocovaní zahraničných návštevníkov je thajská metropola Bangkok. Vyplýva to zo štúdie Global Destination Cities Index 2016 spoločnosti Mastercard. V prvej 20 svetových miest sa ocitli aj Praha a Viedeň. Do top 10 rebríčka s najrýchlejším rastom v Európe sa dostali Budapešť, Bukurešť či Sofia.


Index prináša rebríček 132 najnavštevovanejších miest celého sveta. Je zrkadlom objemu návštevníkov a odhadov ich výdavkov za rok 2016.

Demonštranti v Londýne.
Foto: TASR/AP


Podľa štúdie sa odhaduje, že Bangkok dosiahne v tomto roku 21,47 milióna prenocovaní zahraničných návštevníkov, tesne pred druhým Londýnom s 19,88 milióna návštevníkov. Nasledujú Paríž (18,03 mil.), Dubaj (15,27 mil.), New York (12,75 mil.), Singapur (12,11 mil.), Kuala Lumpur (12,02 mil.), Istanbul (11,95 mil.), Tokio (11,70 mil.) a Soul s očakávaným počtom 10,20 milióna návštevníkov.


Paríž vrátil časť nábrežia Seiny chodcom - a práve včas, aby si tam mohli užiť leto. Starosta francúzskej metropoly Bertrand Delanoe v stredu 19. júna 2013 slávnostne sprístupnil 2,3 kilometra dlhý úsek medzi mostmi Royal a Alma na ľavom brehu rieky. Predtým to bola cesta s rušnou premávkou, teraz pešia zóna s oslobodzujúcimi možnosťami, ako sú športové aktivity, návštevy reštaurácií či plávajúcej záhrady, pikniky a zábava v areáli pre deti.
Foto: TASR/AP


"To, ako ľudia cestujú a míňajú v zahraničí, svedčí o tom, ako sú prepojené a dôležité svetové mestá," uviedla prezidentka úseku medzinárodných trhov spoločnosti Ann Cairns.

Index ukázal, že do všetkých miest z rebríčka top 20 okrem Šanghaja cestuje zo zahraničia viac ľudí za rekreáciou ako na služobnú cestu. Väčšina návštevníkov míňala viac na nákupy, s výnimkou Paríža, New Yorku, Barcelony a Amsterdamu, v ktorých boli na prvom mieste gastronomické služby. Prvenstvo za najvyššie percento vynaložené na nákupy vo všetkých kategóriách získal Soul (58,7 %).

Ázia a tichooceánsky región dominuje v oboch rebríčkoch – v top 10 má päť miest a v top 10 mestských destinácií s najrýchlejším rastom až šesť.

Londýn, ktorý je celosvetovo na druhej a regionálne na prvej priečke, označuje štúdia nielen za lídra z hľadiska objemu návštevníkov a výdavkov, ale aj za východiskový bod do ostatných popredných európskych destinácií ako Paríž, Istanbul, Barcelona či Amsterdam.