Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Baníctvo má históriu skoro takú dlhú, ako žijú Slováci v tomto regióne

prezident SR Ivan Gašparovič (vpravo), predseda Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska Jaroslav Malchárek (uprostred) a výkonný tajomník Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska Dušan Vilim (vľavo). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na novoročnom stretnutí zástupcov Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska to povedal prezident SR Ivan Gašparovič.

Bratislava 10. januára (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič dnes v Prezidentskom paláci už po piatykrát vo svojom úrade prijal na novoročnom stretnutí zástupcov Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska (ZBSaCS).

"Banícke remeslo má svoju históriu skoro takú dlhú, ako je aj žitie Slovákov v tomto regióne. Slovensko je jeden z najmladších štátov, ale s najstaršie žijúcimi občanmi v tomto regióne," uviedol Gašparovič v príhovore k baníkom.

"Baníctvo dnes, aj keď sa pozerám z globálneho pohľadu zjednocovania Európy, Európskej únie, malo, dá sa povedať, základ práve v železe a v uhlí. Tak vznikala Európska únia, takže cech baníkov Slovensku dáva určitý punc ako krajine historickej, v súčasnej dobe krajine modernej, aj tým, že nikto na svete sa nemôže pochváliť najstaršou vysokou baníckou školou, tak ako sa môžete pochváliť vy, slovenskí baníci," zdôraznil prezident SR.

"Vážime si, že koncom vlaňajšieho roka pod vedením Ministerstva hospodárstva SR boli prakticky dokončené práce na surovinovej politike SR. Veríme, že prijatie tohto materiálu a najmä jeho legislatívne závery umožnia podrobné zoznámenie sa so skutočným stavom domácich surovinových zásob, povedú k efektívnemu zváženiu ich budúceho využívania, ako aj k potrebnej ochrane ich ložísk pre budúce pokolenia," povedal predseda ZBSaCS Jaroslav Malchárek.



Štátny tajomník MH SR Dušan Petrík potvrdil, že pracovníci slovenského rezortu hospodárstva SR aktívne pracujú na energetickej a surovinovej politike a stratégii Slovenska. "Prosím zároveň o úzku spoluprácu, aby sme náš legislatívny a legislatívno-právny rámec mohli podporiť ešte vaším poznaním, vašou múdrosťou, skúsenosťami, aby naše kroky smerom k revitalizácii rudného baníctva boli v rámci možnosti efektívne," dodal štátny tajomník MH SR.