Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Prognóza: Štáty strednej a východnej Európy by mali mať rast 2,6 %

Foto: TASR/AP

Prognóza sa opiera o predpoklad, že proeurópske strany získajú viac ako dve tretiny kresiel, ktoré sú v Európskom parlamente (EP) vyčlenené pre SVE.

Viedeň 8. apríla (TASR) - Členské štáty Európskej únie (EÚ) v strednej a východnej Európe (SVE) by mali v tomto roku zaznamenať hospodársky rast na úrovni 2,6 % a v budúcom roku približne 3 %. O niečo lepšie výsledky by mali dosiahnuť krajiny západného Balkánu. Predpokladajú to analytici spoločnosti UniCredit Bank Austria, ktorá v pondelok zverejnila aktualizovaný výhľad pre región. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

"Oživenie rastu pravdepodobne povedie súkromná spotreba, ktorú podporí rýchlejší rast reálnych miezd, rastúce pôžičky a vládne transfery," uviedol Dan Bucsa, hlavný ekonóm UniCredit pre SVE. "Verejné investície sú druhým najväčším motorom rastu, zatiaľ čo čistý vývoz v tomto roku spomalí dynamiku HDP," dodal Bucsa.

V prípade Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Chorvátska, Českej republiky a Srbska ekonómovia očakávajú do roku 2025 rozpočtové deficity pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Na druhej strane v Maďarsku, na Slovensku, v Poľsku, Rumunsku a Turecku sa očakávajú rozpočtové deficity vyššie ako 5 %.

Prognóza sa opiera o predpoklad, že proeurópske strany získajú viac ako dve tretiny kresiel, ktoré sú v Európskom parlamente (EP) vyčlenené pre SVE. Vďaka tomu by si štáty z regiónu mohli podľa analytikov nárokovať aj viac pozícií v európskych inštitúciách. Zároveň sa zvyšujú aj šance na rozšírenie EÚ, najmä v prípade krajín západného Balkánu, pokiaľ uskutočnia pripravované reformy.