Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Banka Bank of Cyprus predala ukrajinskú dcéru ruskej Alfa Group

Bank of Cyprus Foto: TASR/AP

Cyperská banka zároveň predala svoj 10-% podiel v rumunskej Banca Transilvania, a to za 82 miliónov eur.

Famagusta 19. apríla (TASR) - Najväčšia cyperská banka Bank of Cyprus predala svoju ukrajinskú divíziu, ako aj podiel v jednej z rumunských bánk. Cieľom je zlepšenie finančnej pozície a podpora stability banky. Informovali o tom agentúry Reuters a AP, ktoré sa odvolali na informácie Bank of Cyprus.

Banka uviedla, že dokončila predaj svojej stratovej dcéry na Ukrajine najväčšej ruskej privátnej banke Alfa Group za 202,5 milióna eur. To je o 10 % menej než cena, na ktorej sa Bank of Cyprus s Alfa Group pôvodne dohodli. K prvej dohode došlo ešte v januári, pričom v tom čase plánovala Alfa Group kúpiť ukrajinskú dcéru Bank of Cyprus za 225 miliónov eur. Medzitým sa ale výrazne zhoršila situácia na Ukrajine a Alfa Group svoju ponuku prehodnotila.

Cyperská banka zároveň predala svoj 10-% podiel v rumunskej Banca Transilvania, a to za 82 miliónov eur. Podľa výkonného riaditeľa Bank of Cyprus Johna Patricka Houricana predaj aktív pomôže banke finančne sa posilniť a opätovne získať stabilitu. Práve problémy cyperských bánk, najmä ich vysoká previazanosť s gréckym dlhom, prinútili Cyprus v polovici roka 2012 požiadať Európsku úniu o finančnú pomoc.