Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Banka Emirates NBD kúpi DenizBank od ruskej Sberbank za nižšiu cenu

Foto: TASR/AP

Na základe novej dohody banka so sídlom v Dubaji uviedla, že piatu najväčšiu privátnu banku v Turecku kúpi za 15,48 miliardy lír, čo v prepočte predstavuje 2,8 miliardy USD.

Dubaj 3. apríla (TASR) - Jedna z najväčších bánk na Blízkom východe Emirates NBD kúpi tureckú DenizBank od ruskej banky Sberbank za nižšiu než pôvodne dohodnutú sumu v dolároch. Dôvodom je pokles hodnoty tureckej líry od obdobia, keď sa Emirates NBD a Sberbank na transakcii dohodli.

Na základe novej dohody banka so sídlom v Dubaji uviedla, že piatu najväčšiu privátnu banku v Turecku kúpi za 15,48 miliardy lír, čo v prepočte predstavuje 2,8 miliardy USD (2,5 miliardy eur). Pôvodný kontrakt z mája minulého roka predstavoval 14,6 miliardy lír. To je síce v lírach viac, ale po prepočítaní na doláre je to 3,2 miliardy USD. Nová cena je tak zhruba o 400 miliónov USD nižšia než pôvodná takmer spred roka.

Od mája 2018 zaznamenal kurz tureckej líry prudký pokles. Dôvodom boli na jednej strane hospodárska politika tureckej vlády, obavy o nezávislosť centrálnej banky, ale do veľkej miery aj zhoršené vzťahy Ankary s Washingtonom pre zadržiavanie amerického pastora.

Samotnú DenizBank kúpila najväčšia ruská banka Sberbank v roku 2012 približne za 3,5 miliardy USD. Jej cieľom bolo posilniť si pozíciu na zahraničných trhoch. Minulý rok ale najmä v dôsledku sankcií, ktoré na Rusko uvalilo zahraničie pre anexiu Krymu a aktivity Moskvy na východe Ukrajiny, sa Sberbank rozhodla DenizBank predať a sústrediť sa viac na domáci trh.

Emirates NBD kúpou DenizBank zasa diverzifikuje svoj biznis a zabezpečí si pozíciu vedúcej banky v regióne. V prípade, že transakciu schvália príslušné regulačné úrady, s jej dokončením sa počíta do konca 2. štvrťroka.

(1 EUR = 1,1200 USD)