Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Banka Morgan Stanley posunula terminálnu sadzbu v eurozóne na 4 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Medziročná miera inflácie v eurozóne sa v júni spomalila na 5,5 % zo 6,1 % v máji, stále je však vysoko nad inflačným cieľom ECB stanoveným na 2 %.

Brusel 3. júla (TASR) - Americká investičná banka Morgan Stanley upravila prognózu v oblasti vývoja úrokových sadzieb v eurozóne smerom nahor a najnovšie očakáva, že terminálna sadzba dosiahne 4 %. Reagovala tak na údaje o vývoji inflácie v eurozóne za mesiac jún. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Po úprave našej inflačnej prognózy, ktorou sme reagovali na vývoj spotrebiteľských cien v eurozóne v júni, a po komentároch bankárov na Fóre ECB o centrálnom bankovníctve v portugalskej Sintre sme revidovali náš odhad terminálnej sadzby ECB. Tú teraz očakávame na úrovni 4 %," oznámili predstavitelia Morgan Stanley. Banka pôvodne počítala s tým, že depozitná sadzba dosiahne maximum na úrovni 3,75 %.

Medziročná miera inflácie v eurozóne sa v júni spomalila na 5,5 % zo 6,1 % v máji, stále je však vysoko nad inflačným cieľom ECB stanoveným na 2 %. Navyše jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny potravín a energií, dosiahla 5,4 % po 5,3-percentnej úrovni v predchádzajúcom mesiaci.