Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Banka RBS čelí pre kauzu Libor pokute 200 - 300 mil. libier

Royal Bank of Scotland Foto: TASR/AP

Royal Bank of Scotland, ktorej 82-% podiel kontroluje po záchrannej akcii v dôsledku nástupu finančnej krízy štát, chce čo najrýchlejšie celú záležitosť ukončiť.

Londýn 9. septembra (TASR) - Britská banka Royal Bank of Scotland (RBS) čelí pokute od 200 do 300 miliónov libier (od 251,04 milióna do 376,55 milióna eur) za svoju úlohu v celosvetovom škandále spojenom s pokusmi o manipuláciu medzibankovej úrokovej sadzby Libor. Informoval o tom cez víkend britský denník Financial Times.

Podľa denníka RBS hrozí podobná pokuta, akú dostala ďalšia britská banka Barclays. Tá sa dohodla s britskými a americkými regulačnými úradmi, že za svoju úlohu v súvislosti s manipuláciou sadzby Libor prijme pokutu 290 miliónov libier. RBS však hrozí, že sa celá kauza bude naťahovať, čo banke neprospieva.

Agentúra Reuters ešte koncom augusta informovala, že RBS by podobnú dohodu ako Barclays (so všetkými regulátormi) mohla uzatvoriť do dvoch mesiacov. Avšak po nedávnom zhoršení vzťahov medzi regulačnými úradmi na obidvoch stranách Atlantiku sa očakáva, že banka uzatvorí dohodu najskôr samostatne s britským regulátorom a až neskôr s úradmi v USA. K zhoršeniu vzťahov došlo v dôsledku vyšetrovania inej britskej banky Standard Chartered v USA za údajné podozrivé obchody s Iránom. Briti následne americké úrady obvinili, že sa snažia podkopať pozíciu Londýna ako svetového finančného centra.

Akýkoľvek odklad doriešenia kauzy Libor a RBS so všetkými regulačnými úradmi zhoršuje situáciu britskej banky. RBS, ktorej 82-% podiel kontroluje po záchrannej akcii v dôsledku nástupu finančnej krízy štát, chce čo najrýchlejšie celú záležitosť ukončiť. Predbežne v súvislosti s touto kauzou prepustila štyroch zamestnancov.