Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Banka UBS je vo Francúzsku obvinená z napomáhania daňovým únikom

UBS Foto: TASR/AP

Banka mala bohatým Francúzom pomáhať ukryť miliardové sumy pred finančným úradom.

Paríž 20. marca (TASR) - Švajčiarska banka UBS sa má vo Francúzsku pred súdom zodpovedať za údajné napomáhanie pri daňových únikoch, uviedli dnes parížske justičné kruhy. Vyšetrovatelia obviňujú UBS v súvislosti s daňovými únikmi aj z prania špinavých peňazí rovnako ako z nelegálneho lákania zákazníkov. Banka mala bohatým Francúzom pomáhať ukryť miliardové sumy pred finančným úradom.

"UBS dala jasne najavo, že odmieta obvinenia vznesené proti nej rovnako ako s tým spojené tvrdenia a právne výklady," uviedla banka vo svojom vyhlásení. "Teraz budeme mať príležitosť detailne sa k tomu vyjadriť v rámci súdneho konania." UBS má ešte možnosť podať odvolanie proti rozhodnutiu vyšetrovacieho sudcu.

Francúzska justícia začala vyšetrovanie pred šiestimi rokmi a v jeho rámci stanovila v roku 2014 banke kauciu vo výške 1,1 miliardy eur. UBS sa dostala do pozornosti úradov pre pomáhanie pri daňových podvodoch aj v iných krajinách. Napríklad v Nemecku sa banka dohodla v roku 2014 na zaplatení pokuty vo výške 300 miliónov eur a v USA musela už v roku 2009 zaplatiť pokutu 780 miliónov USD (726,5 milióna eur).