Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Bankám hrozia vysoké pokuty za zvýšenie poplatkov pre zavedenie odvodu

Róbert Fico Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa premiéra Roberta Fica banky zdvíhajú svoje poplatky pre straty na úrokových výnosoch. Súvis nevidí s plánovaným zavedením mimoriadneho bankového odvodu.

Bratislava 18. júla (TASR) - Bankové domy zvyšujú svoje poplatky, a tak chce vláda Roberta Fica (Smer-SD) reagovať viacerými opatreniami. Zabezpečiť chce systémovú ochranu spotrebiteľov, zavedenie nových pokút či rozšírenie služieb Štátnej pokladnice pre štátne podniky.

"Ministerstvo financií predloží na rokovanie vlády osobitný návrh zákona, ktorý zabezpečí systémovú ochranu spotrebiteľa na finančnom trhu," objasnil na dnešnej tlačovej konferencii premiér Fico. Upozornil, že takýto zákon zatiaľ na Slovensku nie je.

Kabinet chce tiež do legislatívy o mimoriadnom bankovom odvode zakomponovať ustanovenie, ktoré zakáže bankám prenášať toto bremeno na klientov. Ak k tomuto aj napriek tomu pristúpia, budú im hroziť po dokázaní Národnou bankou Slovenska (NBS) sankcie do výšky 660.000 eur.

Zároveň sa vláda rozhodla rozšíriť služby Štátnej pokladnice, a tak preniesť do nej účty štátnych podnikov z komerčných bánk. Vo štvrtok (19.7.) by mala o tom rozhodnúť dozorná rada JAVYSu. Nasledovať bude Nemocnica svätého Michala a Lesy SR. "Jednoducho chceme ukázať, že im vieme konkurovať v niektorých oblastiach," konštatoval Fico.

Doplnil, že banky zdvíhajú svoje poplatky pre straty na úrokových výnosoch. Súvis tak nevidí s plánovaným zavedením mimoriadneho bankového odvodu. "Doteraz sme neprijali žiadny zákon, ktorý sa dotýka bankového sektora," vysvetlil s tým, že legislatíva je ešte len predmetom rokovania Národnej rady SR.

Premiér dodal, že rezort financií aj NBS sa začali bankovým sektorom zaoberať hneď po zvyšovaní poplatkov. "Pozerali sme sa na rast poplatkov v posledných piatich mesiacoch. Všetky informácie, ktoré máme, hovoria o tom, že poplatky vzrástli o 1,3 %," uviedol a upozornil, že k razantnému zvyšovaniu pristúpila napríklad Slovenská sporiteľňa.