Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Ekonomika

Od začiatku roka zaznamenali 27 prípadov skimmingu

Skimmingom bola postihnutá približne každá 45.000 platobná karta. Foto: TASR/Martin Baumann

Skimmingom bola postihnutá približne každá 45.000 platobná karta.

Bratislava 20. marca (TASR) - Za tri mesiace tohto roka došlo k napadnutiu 27 bankomatov formou skimmingu. Ako povedal dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie Ladislav Unčovský, na Slovensku je v obehu 4,8 miliónov platobných kariet a skimmingom bola postihnutá približne každá 45.000 platobná karta.

Táto trestná činnosť, ako uviedol, má rastúci trend. Vlani celý rok bolo skimmingom napadnutých 28 bankomatov. Banky robia viaceré opatrenia, aby zabránili tejto trestnej činnosti vrátane úzkej spolupráce s Policajným zborom.

Michal Slivka z Prezídia Policajného zboru v tejto súvislosti vyzval, aby v prípade, že má ktokoľvek podozrenie na zneužitie bankomatu, okamžite informoval policajtov a neopúšťal podozrivý bankomat a vyčkal na príchod policajtov.

L. Unčovský odporúča aby držitelia platobných kariet ich prednostne využívali na platby a obmedzili výbery v hotovosti z bankomatov. Banky síce uhrádzajú prípadné škody zo zneužitia kariet v plnej výške, ale zväčša ide o dlhodobý proces.