Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Banková rada NBS určila piatim bankám kapitálové vankúše

NBS, archívna snímka. Foto: TASR/Pavol Funtál

Kapitálový vankúš slúži bankám na zvýšenie ich odolnosti pre prípad budúcich finančných kríz.

Bratislava 29. mája (TASR) - Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) v utorok určila kapitálové vankúše pre päť lokálne systémovo významných bánk na Slovensku. Ide o ČSOB, Poštovú banku, Tatra banku, Slovenskú sporiteľňu a VÚB.

Kapitálový vankúš slúži bankám na zvýšenie ich odolnosti pre prípad budúcich finančných kríz. Pre ČSOB, Poštovú banku, Slovenskú sporiteľňu a VÚB bol stanovený na úrovni 1 %, pre Tatra banku bol stanovený na úrovni 0,5 %. Banková rada pristúpila aj k určeniu vankúša na krytie systémového rizika. Pre Slovenskú sporiteľňu, Tatra banku a VÚB bol stanovený na úrovni 1 %. Toto rozhodnutie nadobúda účinnosť od 1. januára budúceho roka.

Okrem určenia kapitálových vankúšov Banková rada schválila aj avizované opatrenia týkajúce sa poskytovania spotrebiteľských úverov a úverov na bývanie, ktoré nadobudnú účinnosť od 1. júla tohto roka. "Ustanovuje sa nový limit na podiel výšky celkovej zadlženosti spotrebiteľa k ročnému príjmu a upravujú sa limity pre ukazovateľ zabezpečenia úveru," priblížila NBS. Opatrenie nadobúda účinnosť od 1. júla tohto roka.

Banková rada tiež schválila opatrenie, ktorým sa ustanovuje vzor dokumentu o dôležitých zmluvných podmienkach uzatváranej poistnej zmluvy. "Opatrením sa ustanovuje vzor dokumentu, ktorý by mal potenciálnemu klientovi pomôcť pri rozhodovaní sa o uzavretí poistnej zmluvy, prípadne o tom, či mu daný poistný produkt vyhovuje," uviedla NBS. Toto opatrenie taktiež nadobúda účinnosť 1. júla 2018.