Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Bankový účet je podľa prieskumu pre študentov samozrejmosť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzi najčastejšie dôvody výberu konkrétnej banky označili študenti rady od rodinných príslušníkov.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Bankový účet je pre študentov samozrejmosť, avšak výber banky do značnej miery ovplyvňuje rodina. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý realizovala Fakulta podnikového manažmentu na Ekonomickej univerzite v Bratislave medzi študentmi deviatich univerzít.

Prieskum ukázal, že 93 % z nich má otvorený účet v banke. Medzi najčastejšie dôvody výberu konkrétnej banky označili študenti rady od rodinných príslušníkov (27 %) a výšku poplatkov (21 %). Napríklad reklamou alebo peňažnými benefitmi pri otvorení účtu sa dajú ovplyvniť iba necelé 3 % opýtaných.

Študijné zameranie nemá zjavný vplyv na fakt, či študent má alebo nemá otvorený účet. Rozdiely nie sú významné. Významný vplyv je však zdroj príjmov. Zo študentov, ktorí popri štúdiu brigádujú, má účet otvorený až 95 %. Dalo by sa povedať, že študenti, ktorí sa finančne nespoliehajú na rodičov, ich pri výbere konkrétnej banky nepotrebujú. Inak povedané, sú nezávislejší, a teda v tejto oblasti nemusia poslúchať.

Z tých, ktorým pri voľbe banky pomáhali rodičia, 49,2 % nemá iný zdroj príjmov než práve od rodičov (celkovo je bez brigádnického príjmu menšie percento - 45,3 % opýtaných).

TASR informoval Pavel Škriniar z Fakulty podnikového manažmentu, Ekonomická univerzita v Bratislave.