Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Prvá ponuka lacných úverov od ECB nesplnila očakávania

Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka v snahe oživiť úvery pre malé a stredné firmy oznámila, že ponúkne bankám niekoľko lacných úverov. Obrátilo sa na ňu 255 záujemcov a celkovo si požičali 82,60 miliardy eur.

Frankfurt nad Mohanom 18. septembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) dnes oznámila, že banky v eurozóne si v rámci prvej cielenej dlhodobej nefinančnej operácie (TLTRO), ktorá má posilniť ich likviditu, požičali menej peňazí, ako sa očakávalo. Informovala o tom agentúra RTTNews.

ECB v snahe oživiť úvery pre malé a stredné firmy oznámila, že ponúkne bankám niekoľko lacných úverov. Prvú TLTRO, teda cielenú dlhodobejšiu refinančnú operáciu, naplánovala na tento mesiac. Komerčné banky dostali možnosť vziať si od nej za mimoriadne nízky úrok 0,15 % úver splatný 26. septembra 2018, aby mohli poskytnúť pôžičky malým a stredným firmám.

Podľa ECB sa na ňu obrátilo 255 záujemcov o lacné úvery a celkovo si požičali 82,60 miliardy eur. To je výrazne nižšia sumu ako 100 až 150 miliárd eur, ktoré očakávali analytici.

Martin van Vliet, analytik ING Bank, považuje vyplatenú sumu sa sklamanie a dodal, že to vyvolá ďalšie pochybnosti o uskutočniteľnosti plánov ECB. No je tiež možné, že banky si chcú najprv počkať na detaily programu nákupu krytých dlhopisov a cenných papierov tvorených balíkmi bankových úverov (ABS), ktoré banka zverejní na budúci mesiac.

ECB si na tento rok naplánovala dve TLTRO aukcie a toto bol jej prvý tender. Druhú operáciu plánuje uskutočniť v decembri.