Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Banky na Slovensku poskytli v júni hypotéky za 425 miliónov eur

Foto: deutschebank.ge

Za hypotekárnymi rekordmi je aj fluktuácia klientov medzi bankami.

Bratislava 7. augusta (TASR) – Slovenské banky poskytli v júni rekordný objem hypoték.

Vyplýva to z najnovšej štatistiky Národnej banky Slovenska (NBS), podľa ktorej hypotéky v júni 2013 vzrástli na 425 miliónov eur. Doteraz bol pritom najúspešnejším mesiacom pre banky máj. Vtedy klientom prvýkrát v tomto roku poskytli hypotéky v sume 400 miliónov eur. Odborníci očakávajú, že tento rok tak bude pre finančné domy rekordne úspešný.

Aktuálne nízke úrokové sadzby, odpúšťanie poplatkov za správu úverového účtu, ako aj akciové ponuky - to sú hlavné dôvody, ktoré motivujú Slovákov požičiavať si v bankách. Zaujímavá pre klientov je totiž aj výška súčasných úrokových sadzieb. Tie v júni klesli až na 3,97 %. Ako uviedla poradenská spoločnosť Fincentrum, pod 4 % sa hypotekárny úrok dostal len v máji a júni tohto roka.

„Dôvodmi nízkych hypotekárnych úrokov sú nízke medzibankové sadzby, za ktoré si retailové banky požičiavajú, konkurenčný boj medzi nimi, ale aj to, že stále viac žiadateľov o hypotéky s bankami vyjednáva,“ tvrdí analytik spoločnosti Fincentrum Ján Porázik s tým, že za hypotekárnymi rekordmi je aj fluktuácia klientov medzi bankami.

Približne deväť z 10 hypotekárnych zmlúv v júni malo úrok fixovaný na jeden až päť rokov. Sadzba pri týchto úveroch dosiahla 3,94 %. Pri variabilnom úroku a fixáciách do jedného roka vrátane, čo predstavovalo 8 % zmlúv, bola sadzba 4,05 %. Ostatné fixácie tvoria pre vysoké úroky len marginálny podiel zmlúv.

Podľa Fincentra by mohol ďalší rekord, čo sa týka objemu poskytnutých úverov, padnúť už na jeseň. Práve vtedy totiž finančné domy spúšťajú nové kampane na hypotekárne úvery.