Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Banky zaznamenali v januári rast vkladov aj úverov domácností

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Banky v prvom mesiaci tohto roka zaznamenali aj rast úverov súkromnému sektoru, ktoré medzimesačne stúpli o 0,6 %.

Bratislava 2. marca (TASR) - Slovenské banky zaznamenali v januári tohto roka medzimesačný rast vkladov súkromného sektora o 1,1 %. Medziročne sa dynamika vkladov zrýchlila o 1,1 percentuálneho bodu (p. b.) na 3,7 %. Vyplýva to z najnovšieho komentára analytikov Národnej banky Slovenska (NBS).

Začiatkom roka 2015 medzimesačne vklady domácností vzrástli o 1,1 %, pričom v decembri 2014 stagnovali. "Domácnosti po výraznom raste spotreby v minulom roku pravdepodobne trochu pribrzdili svoje spotrebné výdavky a viac šetrili," konštatovali analytici.

Vklady nefinančných spoločností vzrástli medzimesačne o 0,3 %. "Tento vývoj naznačuje pomalý rast až stagnáciu tržieb v ekonomike za január. Za slabšou kumuláciou vkladov podnikov je aj pokračujúci pokles cien," vysvetlili analytici NBS.

Banky v prvom mesiaci tohto roka zaznamenali aj rast úverov súkromnému sektoru, ktoré medzimesačne stúpli o 0,6 %. Medziročná dynamika rastu úverov sa udržala približne na úrovni 6 %. "Po decembrovom poklese úverov došlo v januári k obratu, pričom výraznejšie sa obnovilo úverovanie nefinančných spoločností. Medzimesačný rast dosiahol 0,9 %," doplnili analytici NBS s tým, že po rozpustení zásob v poslednom štvrťroku 2014 pravdepodobne podniky znovu potrebovali prostriedky na ich financovanie.

Stav dlhodobých úverov podnikom pritom v januári klesol už druhý mesiac po sebe. "Môže to naznačovať spomalenie investičnej aktivity v prvom štvrťroku 2015," uviedli analytici NBS.

Naopak, naďalej rástol dopyt po úveroch zo strany domácností. Stav úverov im medzimesačne vzrástol o 0,8 %. Zvýšil sa záujem o úvery na nehnuteľnosti, a to najmä vďaka nízkym úrokovým sadzbám. Analytici centrálnej banky zároveň očakávajú, že tento trend by mal pokračovať na Slovensku aj v nasledujúcich mesiacoch tohto roka.