Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Banky za platby kartou neodmeňujú len klientov, ale aj seba

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Počet ľudí na Slovensku, ktorí platia v obchodoch a za služby kartou, sa pritom každý rok zvyšuje.

Bratislava 6. apríla (TASR) – Viaceré slovenské banky svojim klientom ako bonus ponúkajú odmeny za platby kartou. Podľa odborníkov však na to majú viacero dôvodov. Nielenže motivujú ľudí využívať bezhotovostný platobný styk, ktorý im napríklad znižuje náklady na manipuláciu s hotovosťou, za používanie kariet si však od obchodníkov účtujú poplatky.

Ako uviedol pre TASR odborník portálu Finančná hitparáda Maroš Ovčarík, ak zákazník zaplatí v obchode kartou, obchod musí z transakcie odviesť svojej banke poplatok. Banka obchodníka však musí časť z tohto poplatku odviesť banke zákazníka, ktorý platil kartou. "Inými slovami, banky pri platbách kartou získavajú odmenu. O túto odmenu sa potom niektoré banky delia s klientmi formou odmeny za platbu kartou. Samozrejme, platí aj, že bezhotovostné operácie sú pre banky výrazne lacnejšie ako hotovostné," vysvetli Ovčarík.

Poplatky, ktoré si banky účtujú u obchodníkov, sa podľa Ovčaríka pohybujú orientačne vo výške 1 % až 4 % zo sumy platby. "Poplatky sa stanovujú individuálne na základe dohody s obchodníkom. Banka  zohľadňuje viacero faktorov. Napríklad počet terminálov, priemerný obrat realizovaný cez platobné terminály, priemernú výšku transakcie či typy prijímaných kariet," vysvetlil hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer.

Počet ľudí na Slovensku, ktorí platia v obchodoch a za služby kartou, sa pritom každý rok zvyšuje. "Podrobné štatistiky o využívaní platobných kariet nezverejňujeme. Môžeme však povedať, že počet klientov, ktorí aktívne využívajú platobnú kartu, neustále rastie," uviedla riaditeľka marketingu a komunikácie Prima banky Eva Čonková.

Podľa štatistík Poštovej banky od roku 2008 do decembra 2013 vzrástol objem platieb kartou na POS termináloch o 58 % a počet transakcií až o 141 %. "Ľudia sa naučili viac platiť kartou a platia ňou čoraz nižšie sumy. Kým pred piatimi rokmi zaplatili kartou za jeden nákup v priemere viac ako 36 eur, dnes za jeden nákup zaplatia kartou necelých 29 eur," priblížila hovorkyňa Poštovej banky Naďa Urbanová. Podľa nej je to spôsobené práve tým, že banky klientov za platbu kartou odmeňujú, prispieva k tomu však aj technologický pokrok, možnosť využívania bezkontaktných platieb a rozširujúce sa siete POS terminálov na Slovensku.