Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Objem úverov na bývanie ku koncu vlaňajška presiahol 19 miliárd eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Spomedzi finančných domov najväčší podiel na stave poskytnutých úverov na nehnuteľnosti dosiahla ku koncu siedmeho mesiaca Slovenská sporiteľňa, ktorej podiel predstavoval 27,70 %.

Bratislava 2. februára (TASR) - Objem poskytnutých úverov na bývanie ku koncu decembra minulého roka na Slovensku presiahol 19 miliárd eur. Medziročne sa ich objem zvýšil o 2,3 miliardy eur, medzimesačne stúpol o 214,1 milióna eur na koncoročných 19,2 miliardy eur. Vyplýva to z aktuálnych údajov zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS).

Väčšinu z celkového objemu poskytnutých pôžičiek tvorili iné úvery na nehnuteľnosti, ktoré dosiahli 11,9 miliardy eur. Za nimi nasledovali hypotekárne úvery, ktorých hodnota bola 5,1 miliardy eur a úvery zo stavebného sporenia ku koncu decembra 2015 predstavovali 2,1 miliardy eur.

Spomedzi finančných domov najväčší podiel na stave poskytnutých úverov na nehnuteľnosti dosiahla ku koncu siedmeho mesiaca Slovenská sporiteľňa, ktorej podiel predstavoval 27,70 %. Za ňou nasledovali VÚB banka s 19,15-% podielom a Tatra banka s podielom na úrovni 13,54 %.

V poskytovaní hypotekárnych úverov viedla zase VÚB banka s 40,40-% podielom, Slovenská sporiteľňa s podielom na úrovni 21,79 % a Tatra banka, ktorej podiel dosiahol 17,45 %.

Najvyšší podiel v poskytovaní iných úverov na nehnuteľnosti mala Slovenská sporiteľňa, a to 35,24 %. Za ňou nasledovali Tatra banka a ČSOB Banka.

V poskytovaní úverov stavebného sporenia dlhodobo vedie Prvá stavebná sporiteľňa, ktorej podiel ku koncu decembra minulého roka predstavoval 85,82 %.