Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Ekonomika

Banky povinne zavedú základný balík služieb od júla budúceho roka

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Okrem iného budú musieť banky na jeseň platiť odvod aj z vkladov obyvateľstva.

Bratislava 31. mája (TASR) - Bankovým domom má od júla budúceho roka pribudnúť nová povinnosť, zaviesť budú musieť základný balíček služieb pre sociálne znevýhodnených občanov. Odsúhlasením novely zákona o bankách o tom dnes na pravidelnom týždňovom stretnutí rozhodli vládni ministri, pričom ju ešte musí schváliť parlament.

Cieľom je podľa rezortu financií zabezpečiť spotrebiteľom prístup k bežnému účtu a k základným platobným službám, pričom takýto postup odporúča aj Európska komisia. "Preto je nevyhnutné stanoviť zásady prístupu k základnému platobnému či bežnému účtu a k základným platobným službám, pričom tento prístup je kľúčovým prvkom podpory sociálneho začlenenia," konštatuje.

Keďže ide o podporu znevýhodnených občanov, nebude môcť mať účet každý, ale iba ten, čo splní podmienky. Čestne musí prehlásiť, že jeho mzda nie je vyššia ako minimálna a nemôže mať ku dňu podania žiadosti o založenie účtu zriadený bežný, vkladový účet alebo peňažný vklad potvrdený vkladnou knižkou. Následne dostane za jednotnú vládou stanovenú sumu, ktorá by nemala presiahnuť jedno euro mesačne, balík služieb vrátane vkladov, výberov, bezhotovostných prevodov či vydanie medzinárodnej debetnej platobnej karty.

Banky majú už na jeseň platiť odvod aj z vkladov obyvateľstva

Komerčné banky pôsobiace na Slovensku majú od posledného kvartálu tohto roka platiť odvod, zavedený ešte predchádzajúcou vládou, už z rozšíreného základu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o osobitnom odvode, ktorý dnes schválil vládny kabinet.

Doteraz finančné subjekty platili 0,4 % len z objemu vkladov firiem. Po novom budú rovnakú sadzbu odvádzať aj z vkladov obyvateľstva. Z tejto zmeny si vláda ešte v tomto roku sľubuje dodatočný príjem 27,5 milióna eur a v budúcom roku takmer 110 miliónov eur.

Kabinet chce od bánk získať aj ďalších takmer 50 miliónov eur, a to cez dodatočný odvod v poslednom štvrťroku 2012. Stanovený je vo výške 0,1 % z rozšírenej základne štandardného bankového odvodu.

"Zavádzame mimoriadny aj zvýšený bankový odvod, zároveň zakazujeme prenášať bankám tento odvod do poplatkov a služieb, ktoré poskytujú. Tento cenový vývoj má analyzovať a kontrolovať Národná banka Slovenska," zdôraznil po rokovaní vlády minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Podľa vlastných slov je v pravidelnom kontakte s guvernérom centrálnej banky, pričom riešia rôzne otázky zaťaženia bánk. "Je tam otázka fungovania Fondu ochrany vkladov či výšky poplatku do tohto fondu," priblížil šéf rezortu financií.