Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Banky už odštartovali kampane na hypotéky, lákajú na nižšie úroky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Výhodnejšie úvery však klienti v bankách dostanú po splnení určitých podmienok.

Bratislava 13. februára (TASR) - Viaceré banky na Slovensku už odštartovali jarné kampane na hypotéky. Najčastejším lákadlom ako získať klientov je okrem zníženia úrokových sadzieb aj odpúšťanie poplatkov. Výhodnejšie podmienky však klienti nedostanú zadarmo. Musia splniť určité podmienky.

Ako vyplýva z údajov portálu Finančný kompas, kampane už spustili všetky banky. "Banky majú naďalej veľký záujem poskytovať nové úvery ľuďom. Polovica bánk v rámci akcií odpúšťa vstupný poplatok. Ten sa v bankách pohybuje vo výške približne 0,90 % ročne z výšky úveru, čo je pri hypotéke vo výške napríklad 60.000 eur úspora 540 eur," konštatuje odborník portálu Maroš Ovčarík. Podľa jeho slov sú aktuálne úrokové sadzby priemerne na úrovni 2,5 % ročne. "Najvýhodnejšie ponuky na trhu sú aj pod 2 % ročne," vyčíslil Ovčarík.

Výhodnejšie úvery však klienti v bankách dostanú po splnení určitých podmienok. "Najčastejšie sú to otvorenie si bežného účtu, presmerovanie mzdy na účet a jeho aktívne využívanie, poistenie nehnuteľnosti v príslušnej banke, poistenie splácania úveru alebo využívanie aj ďalších produktov banky," doplnil Ovčarík.

Obdobie akciových hypoték je však podľa odborníkov vhodným časom pre tých klientov, ktorí majú nevýhodné úvery. Staré pôžičky tak môžu refinancovať novou pri výhodnejších podmienok. Aj pri refinancovaní by však mali byť ľudia opatrní. "Banky ponúkajú rôzne úvery na refinancovanie starých dlhov. Klienti by mali byť opatrní pri poplatkoch a dĺžke splatnosti úveru. Pre dlžníka je lepšie, ak nový úver má nižšiu úrokovú sadzbu, pri dlhšej splatnosti totiž úver viac preplatí. Niekedy banky ponúkajú pôžičky iba s veľmi dlhými splatnosťami. To je, samozrejme, výhodnejšie pre banku než pre dlžníka," dopĺňa odborník portálu Finančná hitparáda Pavel Škriniar.

Zároveň vysvetľuje, že poplatky sa prejavia v tzv. ukazovateli RPMN, čo znamená ročná percentuálna miera nákladov. "Pri porovnávaní by sa mal klient zaujímať o úrok, no nezabúdať ani na RPMN. Tento ukazovateľ je akoby skutočný úrok z pôžičky. Obsahuje všetko to, čo vráti veriteľovi. Čím je nižší, tým je pôžička výhodnejšia. Zaujímať by sa mal oň už aj preto, že ak tento údaj nie je uvedený v zmluve, pôžička je bezúročná," priblížil Škriniar.

Odborníci pritom očakávajú, že v tomto roku sa zvýši záujem Slovákov o refinancovanie úverov na bývanie a hypoték. Dôvodom je novela zákona o úveroch na bývanie. Poplatok za predčasné splatenie úveru totiž bude môcť byť najviac 1 % z predčasne splatenej sumy. Zmena začne platiť od 21. marca tohto roka. "Ide o predčasné splatenie mimo obdobia fixácie úrokovej sadzby, pretože počas fixácie úrokovej sadzby bolo aj bude predčasné splatenie bez poplatku. To bude príležitosť pre ľudí, ktorí majú ešte ďaleko do konca fixácie a ich úroková sadzba je vysoká," očakáva Ovčarík.